Connect with us

GFTVBlog

2019’un En iyi 5 Sergisi

Published

on

Altan Gürman Retrospektifi, Arter

‘7. Kıta’ temalı 16. İstanbul Bienali ve art arda açılan müzelerle haraketli ve yoğun bir yılı geride bırakırken yılın en iyi sergilerini 11 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin ‘ilk 5 sergi’ sıralamasına göre yaptığı puanlamanın sonucunda, Arter’ de açılan Altan Gürman retrospektifi listenin ilk sırasında yerini aldı. İşte o liste…

Altan Gürman Retrospektifi, Arter

  1. Altan Gürman Retrospektifi, Arter

1960’lı ve 70’li yıllarda yaptığı çalışmalarla Türkiye’de güncel sanatın önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen Altan Gürman’ın Dolapdere’deki yeni binasına taşınan Arter’ de açılan retrospektif niteliği taşıyan sergisi, Gürman’ı tanımayanlar için bir rehber olup aynı zamanda da tanıyanlar için Altan Gürman’ın güncel sanat sahnesinde nasıl tarihselleştirildiğini düşünmek için çok iyi bir fırsat niteliğindedir. Sergi 9 Şubat’a kadar devam etmektedir.

avni lifij sergi

  1. ‘Avni Lifij, Çağının Yenisi’, Sakıp Sabancı Müzesi

Türkiye’de modern resmin kurucusu olarak kabul edilen ve 1914 Kuşağı’nın en önemli isimlerinden olan Avni Lifij, ilk kez bir araya getirilen 800’ün üzerinde eserleriyle sanatseverlerle bir araya geldi. Lifij, 20’li yaşlarında yaptığı, kendisini 40’lı yaşlarında bohem bir ressam olarak tasvir ettiği ve aynı zamanda da Türk resminin en ünlü tablolarından biri olan ‘Pipolu Otoportre’ adındaki eserinin de bulunduğu sergisi 12 Ocak’a kadar sanatseverlere açık.  pinterest takipçi hilesi

nur koçak

  1. Nur Koçak ‘Mutluluk Resimlerimiz’, Salt Beyoğlu

Türkiye’deki fotogerçekçilik akımının ilk temsilcilerinden olan Nur Koçak’ın retrospektifi ‘Mutluluk Resimlerimiz’ isimli eserinde kadın bedeni ile kadın bedeni düşüncesi, resim ile fotoğraf, zanaat ile sanat, aile ile toplum, çocukluk ile yetişkinlik ve fikir ile imge arasında sonsuz bir dolaşımı ele alıyor. Bir sanat kurumunu erkek iç çamaşırı satan bir mağazaya dönüştüren sergi, erkek sanatçı bileğinin gücüyle şekillenen bir devirin içinden büyük zorluklarla gelen Nur Koçak’ın mücadelesinin özetini gösteriyor.

Canan tolon sergi

  1. Canan Tolon ‘Sen Söyle’, İstanbul Modern

İstanbul Modern’in düzenlediği bu sergi, Canan Tolon’un 1980’li yıllardan günümüze uzanan sanatsal birikiminden kesitler sunuyor. Bu sergi, Tolon’un çizimden fotoğrafa, resimden yerleştirmeye uzanan kendine özgü ifade ve teknik arayışını sergiliyor. Tolon’un sanatındaki bu gelişim ve dönüşümün ikonik örneklerini bir araya getiren bu sergi aynı zamanda da sanat tarihinde yerini almış olup bazı çalışmalarının da yeniden üretimine yer veren sergisi 2 Şubat’a kadar devam ediyor.

7 kıta sanat sergisi

  1. İstanbul Bienali ‘7. Kıta’, İstanbul Kültür Sanat Vakfı

Kıta; sanatı, insanın etkilerini, takip ettiği yolları, bıraktığı izlenimleri ve insan olmayanlarla yaptığı etkileşimleri araştıran bir antropoloji olarak gösteriliyor. Bienal’in ana konusu, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en gözle görülür sonuçlarından biri olarak gösterilen Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan devasa atık birikintisinden alıyor. Popüler bilimdeki adıyla ‘7. Kıta’, 3,4 milyon km2 genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor. Bu atıkların yeni bir kıta kazandırdığı bu olay, 16. İstanbul Bienali için ekolojik sorunlar karşısında sanatın güncel durumunu birçok sanatçı, antropolog, çevreci ve düşünürler ile birlikte araştırmak için bir çıkış noktası oluşturuyor.

Hazırlayan: Kadir Mert Mavuk