Connect with us

Müzik

Ambient Müzikle İç Sese Kulak Verebilmek

Published

on

Pera Müzesi, “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe çağırıyor. Müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle düzenlenen serinin çevrimiçi gerçekleşecek etkinliğinde, Emre Karacaoğlu ve Utkanj ambient müzik konusunu ele alacaklar.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, hazırladığı çok yönlü programlarla sanatın farklı alanlarına odaklanan projelere yer vermeye devam ediyor. Bu çerçevede gerçekleşen “Elektronik Köprüler” serisi, elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi farklı alanları tartışmaya açıyor. Seri, İstanbul merkezli müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayata geçiriliyor.

ambient

2019 yılında başlayan “Elektronik Köprüler” serisi, 14 Ocak 2021 Perşembe günü saat 19.00’da Pera Müzesi YouTube kanalında yayınlanacak konuşma ve performansla devam ediyor. Çevrimiçi buluşmada, müzik eleştirmeni ve yazarı Emre Karacaoğlu ambient müzik üzerine konuşacak. Yazar, konuyu ele alırken, “çok fazla nesne, renk, ses ve referans yüküyle sırtımıza binen modern yaşantılarımızda düşüncelerimizi, iç sesimizi, öz kimliğimizi yani asıl doğamızı bulmamızın artık çok zor olduğu” görüşünden hareket ediyor. Bize gereken fiziksel ve zihinsel sessizliği sağlamanın artık mümkün olmadığı bir dünyada, ambient müzik türlerinin buna en yakın alternatifi sunduğunu öne sürüyor. Konuşmasının ardından, Utkanj ambient müzik eksenli bir performans gerçekleştirecek.

Çevrimiçi gerçekleştirilen etkinlik ücretsizdir. Konuşma dili Türkçedir. Etkinlik kaydına YouTube üzerinden erişilebilir.

Detaylı Bilgi

Amber Eroyan – Grup 7 İletişim / [email protected]  (212) 292 13 13

Büşra Mutlu – Pera Müzesi / [email protected] (212) 334 09 00

ÆVOM Hakkında

ÆVOM İstanbul’da kurulan, farklı mekânlarda kültür sanat ve müzik etkinlikleri gerçekleştiren sınırsız ve aidiyetsiz bir kolektiftir.

Emre Karacaoğlu Hakkında

Pek çok gazete ve dergide müzik, sinema ve edebiyata dair fikir yazıları ve eleştiriler yazan Emre Karacaoğlu, makalelerini “Müzikte Yabancılaşma ve Noir” adı altında kitaplaştırdı. Kitap, 2011’de İmleç Yayınları’ndan çıktı. Yazar Hikmet Temel Akarsu ve Yavuz Angınbaş ile birlikte hazırladıkları “Yönetmen-Müzisyen Birliktelikleri” yazı dizisi Hürriyet Gösteri dergisinde sürüyor. Kahverenkli dergisinde ve Paslanmaz Kalem’de düzenli olarak yazıyor. Filhakikat sitesinde ise Gana’da yaşadıklarını anlatıyor. Türkçeden İngilizceye edebi çeviriler yapıyor.

Utkanj Hakkında

2014’ten bu yana İstanbul’un çeşitli mekanlarında farklı müzik stilleri üzerine performanslar sergileyen Utkanj, radyo hayatına Radyo Modyan üzerinden yayın yapan Aporia adlı programıyla devam ediyor. Mekan ve ses ilişkisi üzerine temellendirdiği seti, ağırlıklı olarak elektro akustik, ambient, drone ve noise gibi stillerden oluşuyor.

ambient