GFTVBlog
Çocuklardan Esinlenen Çağdaş Sanatçı: Jeff Koons
En ünlü “kitsch” plastik ve heykel çağdaş sanatçılarından Jeff Koons
1955 doğumlu Amerikalı Jeff Koons’un eserlerinin başında, 1979-1980 yılları arasında yarattığı yerleştirme çalışmaları geliyor. Sanat hayatına 1990’larda tamamıyla popüler kültür üzerine kurulu heykelleriyle devam ediyor. Eğitimini sanat üzerine tamamlayan Koons, sanatında ilhamını “sıradanlık” ve sahip olduğu yedi çocuğundan alıyor. En büyük oğluyla yağadığı süreç Koons’u çok etkilemiş ve önemli eserlerinden bazılarını oğlunun oynadığı oyuncaklardan esinlenerek yaratmış ve kendi stiliyle Popart’ın önemli isimlerinden biri olmuştur.
Kitsch olgusunu tartışmaya açan başlıca sanatçılardan biridir. 1980’lerin üç boyutlu sanat yapıtı üretimi kapsamında hazır nesne önemli bir yer tutmuştur. Postmodern dönüşümle beraber sanatta “Kitsch” olgusu kabul görmeye başlamıştır. Kitsch, kavramsal bağlamlarla tekrar sunularak modernist karşıtı bir biçim olarak sanata dahil oluyordu. Kitsch Almanca bir terimdir. Anlamı banal, sıradan demektir. Koons’un kalabalıkları sergilerine çekme başarısının temelinde bu kadar basit bir fikir yatıyor. Jeff Koons da kitsch ready-made yani hazır yapımları izleyici ile buluşturan en önemli isimler arasındadır. Modernist heykel anlayışının soyut üslubundan uzaklaşan Koons, kentsel çevrelerden seçilen gerçek nesnelerinden yararlanmıştır.
Pop art figürleri, popüler olguları hatta kitsch kavramını sanatın içine katarak hem görsel açıdan çekici hem de komik eserler çıkarabilmeyi başarmış. Birbirinden “eğlenceli” işleri arasında en dikkat çeken, halkın günlük hayatı zarif biçimde süslemek için kullandığı biblolar, paslanmaz çelik, ahşap, toprak, jeo-tekstil kumaş, iç sulama sistemi ile canlı çiçekli bitkilerden oluşturduğu dev boyuttaki yavru köpek heykelidir. Sanatçı eserlerini yaşamdaki en sıradan figürlere farklı anlamlar yükleyerek yarattı. Parlak ayna görünümündeki hayvan figürlerini her an havalanacakmış izlenimi vererek insanoğlunun enerjisine vurgu yapıyor.
64 yaşındaki Amerikalı heykeltıraş ve ressam Jeff Koons, pop art’ın ikonik temsilcileri arasında. Banal obje reprodüksiyonlarıyla bilinen Koons “Kitsch” çalışmalarıyla, sanatın snop tavrını alaya alan, her zaman sanat dünyasının tartışmalı sanatçısı oldu.
Sürrealist sanatçı Dali’den ilham alarak tasarladığı havada asılı ıstakoz, merdiven üzerine konumlandırılmış tırtıl ve zincirlerle havada asılı duran yunus balığı heykeli ise oyuncak gibi görünse de fiziksel şiddetin kötülüğünü anlatıyor.Jeff Koons’un Rabbit heykelinin nazik ve anlaşılmayacak bir şekilde Constantin Brancusi, Marcel Duchamp ve Andy Warhol gibi çağdaş sanatın öncülerinin eserlerine değindiği dikkat çekiyor. Jeff Koons’un eserlerine bakıldığı zaman Brancusi’nin mitolojisine, Duchamp’ın felsefesine ve Andy Warhol’un tarzına rastlanıyor.
Koons, nesne temeline dayanan Yeni Kavramsalcı sanatçılar arasında olduğu gibi, “Tüketim Nesnesi Sanatı” eğiliminde öncü oldu. Popüler kültür imgelerinden esinlenen Jeff Koons, izleyiciyle iletişim kurmak adına ‘sıradanlık’ gibi her yola başvurduğunu, herkesin anlayabileceği ve zevk alabileceği türden sanat yapmak istediğini ifade etmiştir.
“Sanatım, izleyiciyle iletişim kurmak adına her türlü adıma başvurur. İzleyicinin ilgisini çekebilmek için her türlü hileye, ne gerekiyorsa ama ne gerekiyorsa ona başvurmaya hazırım.’’ – Jeff Koons
2019’un Nisan ayında Jeff Koons; “Başarılarımdan gurur duyuyorum, ancak beni sanata iten içimdeki dürtü artık bana dur diyor” açıklamasını yaparak sanat dünyasına güzel bir hediyeyle veda ettiği açıkladı.
Sitemizdeki diğer kültür sanat içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.