Genel
Dicle Koğacıoğlu Makale Ödüllerini Kazananlar Açıklandı
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından, toplumsal cinsiyet alanındaki araştırmaları desteklemek üzere düzenlenen Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü Konferans ve Ödül Töreni 25 Aralık’ta gerçekleştirildi. Bu yılın ödülleri Dilan Alataş, Şehide Zehra Keleş Yüksel ve Gözde Cöbek’in makalelerine verildi.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi ‘nin (SU Gender) 2009 yılında aramızdan ayrılan akademisyen ve aktivist Dicle Koğacıoğlu anısına düzenlediği “Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri” bu yıl 12. kez sahiplerini buldu. 25 Aralık’ta çevrimiçi (online) yapılan konferansta bu yıl Dilan Alataş, Şehide Zehra Keleş Yüksel ve Gözde Cöbek’in makaleleri ödüle layık görüldü.
“Mor Sertifika,” “Cins Adımlar,” “Dönüştürücü Aktivizm,” “Cinsiyet Eşitliği” ve “Cinsiyet, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” gibi programlarıyla toplumsal cinsiyet alanında farkındalık yaratmayı hedefleyen SU Gender, Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri’ni Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin desteğiyle 2010 yılından bu yana veriyor. Ödül programına Türkiye toplumu ve kültürü üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmalar yapan genç araştırmacılar başvuru yapabiliyor.
Konferansın açılışında konuşan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Eren İnci, Türkiye’de toplumsal cinsiyet odaklı çalışmaları desteklemek için verilen bu ödül programının artık kendi alanındaki en prestijli ödül programlarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “12 yıldır konferans ve ödül, başarıyla devam ediyor. Ne mutlu ki aradan akıp geçen onca zamana rağmen Dicle Koğacıoğlu’nun adını yaşatmak için çaba sarf eden meslektaşları, arkadaşları, yakınları ve öğrencileri var. Bunun çok önemli bir şey olduğuna inanıyorum. Bunun çok anlamlı olduğuna inanıyorum. Dicle hukuk sosyoloji alanında ve de özellikle bu alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin rolü hakkında önemli çalışmalar yaptı. Dicle’nin yıllar öncesinde bahsettiği mekanizmaların nasıl bugüne de ışık tutabildiğini gördüm. Nasıl zamanın ötesinde ve üstünde cümleler yazdığını fark ettim. Ama aynı zamanda üzüldüm çünkü 2022’nin arifesinde yeni bir milenyumda hala toplumsal cinsiyet eşitliği yönünden istenilen düzeyde olmadığımızı bir kez daha anımsadım. Eminim yarınlar daha güzel olacak. Barış, huzur, refah içerisinde güzel günler yaşayacağız.”
Konferansın açılışında konuşan SU Gender Direktörü Hülya Adak, “Bugün yine ve yeniden hukuk sosyolojisi alanının Türkiye’de gelişimine ve toplumsal cinsiyetle kesişiminin önemine vurgu yapan sevgili meslektaşımız ve arkadaşımız Dicle bizi 12 yıldır düzenlediğimiz Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ve Konferansta bir araya getirdi” diyerek şunları söyledi:
“2010 yılından beri sürdürdüğümüz bu gelenek sayesinde yıllar boyunca fakültemizin dekanları, öğretim üyeleri, Dicle’nin öğrencileri, arkadaşları, Dicle’yle çalışan veya çalışmalarından ilham alan tüm öğrenci ve araştırmacılar, sanatçılar ve yazarlar bu buluşmalardan esinlenerek yepyeni çalışma alanlarına yöneldi. Bu törenlerde bir araya gelen araştırmacılar makalelerini zaman içinde ve özellikle Dicle konferanslarından bize kalan tüm makaleleri Ayşecan Terzioğlu ve Cenk Özbay’ın derledikleri Türkiye’de Cinsiyet Kültürleri kitabında yayınlama imkânı buldu. 2020 yılında arkadaşları, meslektaşları, öğrencileri, ailesi ve onu tanıyan, çalışmalarından çok şey öğrenen araştırmacılar olarak Dicle üzerine bir video hazırladık, yayınladık. Yıllar geçtikçe Dicle Koğacıoğlu Ödül Töreni başka ödüllere ve törenlere de emsal oldu. Yıllardır sürdürdüğümüz bu buluşmalara 2017 yılında Şirin Tekeli Ödül Töreni eklendi. Bu sene de Mor Sertifika Programı kapsamında, ilkokul ve lise öğretmenlerine cinsiyet eşitliği ekseninde sürdürmekte oldukları olağanüstü ve sıra dışı sınıf içi pratikleri için ödül vermeye başladık. Bütün bu çalışmaların ilham aldığı buluşma noktası ya da başlangıç noktası yine Dicle Koğacıoğlu Konferanslarıydı.”
Bu Ödül Bizi Yeni Dicle’lerle Tanıştırıyor
Dicle Koğacıoğlu’nun annesi Nevzat Süer Sezgin de törende başta Sabancı Üniversitesi ve Su Gender olmak üzere konferansa ve ödüle emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu çalışmalar bizi hayata bağlıyor. Bu ödül, Dicle‘nin ailesi olarak bizi hem çoğaltıyor hem ömrümüzü uzatıyor. Yepyeni Dicle‘ler tanıyoruz. Onların yaptıkları araştırmalar özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki bütün araştırmalar benim geleceğe umutla bakmamı sağlıyor “dedi.
Dicle Koğacıoğlu’nun babası Murat Koğacıoğlu da “Bir kaybın ardından yapılacak en güzel şeyi yaptı arkadaşları, hocaları, öğrencileri. Bu ödüller Dicle‘yi yaşatan çok önemli çalışmalar. Dicle’nin bizim için kaybından çok daha önemli hukuk sosyolojisi alanında yaşanan kayıp “diye konuştu.
Konferansın açılış sohbetine katılan yazar Necmiye Alpay ise Dicle Koğacıoğlu ile çok uzun yıllara dayanan dostluklarını ve birkaç anısını aktardı.
Açılış sohbetinin ardından kolaylaştırıcılığını Biray Anıl Birer ve Şeyma Gümüş’ün yaptığı iki ayrı panel gerçekleşti. Bu yıl ödül kazanan isimlerin araştırmalarını paylaştığı panellerde, Dilan Alataş, “Otizm Anneleri: Bakım Emeği ve Ebeveynliğin Eleştirel Tahayyülü”, Şehide Zehra Keleş Yüksel “Kamuyu Ağırlamak: Sosyal İnceleme Amaçlı Ev Ziyaretleri ve Ev Kadınlarının Kamusal Tahayyülleri”, Gözde Cöbek, “’Harry Sally ile (Uygulamadan) Tanışınca’: Türkiye’deki Heteroseksüel Çevrimiçi Flört Dünyası” başlıklı çalışmalarıyla yer aldı.
Konferans kapsamında Göksu Köktürk ise “Post Feminizm ve Meta Feminizmi Bağlamında Femvertising’in Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile İlişkisine Kadın Tüketiciler Üzerinden Bir Bakış” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Makale Ödülleri:
Birinci:
Dilan Alataş, “Otizm Anneleri: Bakım Emeği ve Ebeveynliğin Eleştirel Tahayyülü”
İkinci:
Şehide Zehra Keleş Yüksel, “Kamuyu Ağırlamak: Sosyal İnceleme Amaçlı Ev Ziyaretleri ve Ev Kadınlarının Kamusal Tahayyülleri”
Üçüncü:
Gözde Cöbek, “’Harry Sally ile (Uygulamadan) Tanışınca’: Türkiye’deki Heteroseksüel Çevrimiçi Flört Dünyası”
SU Gender’ın Dicle Koğacıoğlu için hazırladığı filme ve geçen yıl hazırlanan kitaba aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.