GFTVBlog
Düşüş – GFTV’den Kitap İncelemeleri

“…Parmaklığın ardında, yargıçların önünde de yalnızsınızdır; karar verirken de; kendi kendinize karşı, ya da başkaları sizi yargılarken de yalnız.”
Albert Camus, büyük keyifle okuduğum bir yazar. Her bir kitabını elime aldığımda içimde farklı bir heyecan oluyor, okumak için can atıyorum. Onu Yabancı kitabıyla tanımıştım, bu seferse ‘Düşüş’ü okudum. Camus; bireyin yalnızlığını ve ötekileştirilmesini derinlemesine işleyen, hayatın saçmalığına kafayı takmış yirminci yüzyılın varoluşçu yazarlarından. Genelde varoluşçulukla birlikte ele alınan absürdizm ile birçok yazar ilgilenmiş ve bu felsefi düşünce akımını kendine göre yorumlamıştır fakat Camus bu düşünce akımında büyük rol oynamasına rağmen “Saçma”nın kurucusu değildir. Üstelik kendisini absürdist veya varoluşçu olarak görmemiştir. 1957 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak Rudyard Kipling’den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur.
Düşüş; elinizden bırakmak istemeyeceğiniz, çok sürükleyici bir o kadar da düşündüren felsefi bir roman. Camus bu kez hayattaki tüm zevkleri tatmış, çok başarılı bir avukatın düşüşünü anlatıyor. Kendinden, bu hale nasıl geldiğinden bahsetmek isteyen avukatımız; konuşmaya başlıyor ve roman boyunca bir monolog okuyoruz diyebilirim. Camus bu özgün kurgu içinde, zengin bir düşünce yüküyle çağdaş dünyayı ve insanlarını derinlemesine sorgulayıp yargılar; çirkinliklerini ve düşkünlüklerini anlatır. Parisli saygın Avukat Jean-Baptiste Clamence, Amsterdam’da köhne bir barda geçmişteki çapkınlıklarıyla, bencillikleriyle ve ikiyüzlülüğüyle yüzleşmek zorunda kalır.
Aslına bakarsanız Camus, Düşüş romanında burjuva ahlâk anlayışını zekice alaya almış. Diğer tüm kitaplarında da olduğu gibi yazar, bizi yeniden düşünmeye yöneltiyor. Bireyin yalnızlığını ve varoluşunun sebeplerini sorgulatırken kendimizi bulmamıza da önayak olmuş oluyor. ‘Yabancı’yı hâlâ okumadıysanız acilen okumanızı öneririm. Ayrıca Korona Virüsünün dünyayı sardığı bugünlerde ‘Veba’ da iyi bir tercih olabilir.
Diğer kitap yazılarımız için bağlantıyı kullanabilirsiniz.