Gündem
Mersin, Kurtuluşunun 100. Yılını Coşkuyla Kutladı!
Mersin, düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını metro temel atma töreni, sergiler, söyleşiler ve performanslar eşliğinde coşkuyla kutladı! Mersin’in ilk metrosunun temel atma töreni, 3 Ocak Pazartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılımlarıyla, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Kutlamalar kapsamında Pozcu’da kurulan Yenişehir Etkinlik Alanı ise 2-9 Ocak tarihleri arasında zengin bir programa ev sahipliği yaptı. Mersin’in tarihine ışık tutan “Milli Mücadele”, “Yüzyıl” ve “Mersin’in Hafızası” başlıklı etkileyici sergilerle birlikte Ateş İlyas Başsoy, Özlem Gürses, Barış İnce, Haydar Ergülen, Meral Seçer, Neptün Soyer gibi isimlerin söyleşileri katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Ziyaretçiler alanda, sanal gerçeklik teknolojisiyle Mersin’in doğal ve kültürel güzelliklerini de deneyimleme imkânı buldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in 100. kurtuluş yılı kutlamalarına 2 Ocak 2022 Pazar günü Pozcu GMK Bulvarı’nda kurulan Yenişehir Etkinlik Alanı’nda, sergilerin açılışıyla başladı. 3 Ocak 2022 Pazartesi günü ise Cumhuriyet Meydanı’nda, tüm şehrin büyük heyecanla beklediği metro hattının temel atma töreni yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ev sahipliğinde düzenlenen tören, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile ilçe belediye başkanları, genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran Mersinliler hem metronun heyecanını hem de kurtuluş coşkusunu bir arada yaşadılar.
Yenişehir Etkinlik Alanı ise, 9 Ocak 2022 Pazar gününe kadar renkli programıyla Mersinlileri ağırladı. Mersin’in işgalden kurtulma mücadelesine odaklanan etkinlik alanı, aynı zamanda Mersin’in 100 yıllık tarihine de mercek tuttu. Mersinlilerin de katkılarıyla hazırlanan “Milli Mücadele”, “Yüzyıl” ve “Mersin’in Hafızası” sergileri kentin görsel ve yazılı hafızasını yansıtırken, dijital çalışmaların da yer aldığı etkinlik alanında Milli Mücadele ve Mersin’in tarihi hakkında önemli bilgiler yer aldı. Etkinlik alanı ziyaretçilerine, Milli Mücadele anılarını o döneme şahitlik eden kişilerin yakınlarından dinleme; Atatürk’ün bir Mersin ziyareti esnasında “Bana bir çakı verin, ben kendi elimle bir ağaçtan portakal keseceğim” sözündeki çakıyı görme imkânı sundu.
Yenişehir Etkinlik Alanı’nda bir hafta boyunca her gün oda müziği ve müzikli şiir dinletisi performansları ve ünlü tarihçi, yazar, akademisyenlerin söyleşileri gerçekleşti. Ateş İlyas Başsoy, Özlem Gürses, Barış İnce, Haydar Ergülen, Meral Seçer, Neptün Soyer, Janet Dibo, Hulki Muradi, Duygu Deniz Demirel, Dr. Şeref Erol, Selma Yağcı gibi isimler, Mersin’in tarihinden kültür-sanat yaşamına, yeni medyanın evriminden kooperatifçiliğe geniş bir yelpazede ufuk açıcı sohbetlere imza attılar.