Connect with us

Kitap

Okuyay Pilot Projeler Buluşuyor

Published

on

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) kapsamında düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın sekizincisi gerçekleşti. “Pilot Projeler Buluşuyor” başlığıyla online olarak düzenlenen toplantıda Ankara, İstanbul ve Adana’da uygulanacak projelerin koordinatörleri, yaptıkları sunumlarla bölgelerinde okuma kültürüne nasıl katkı sağlayacaklarını anlattılar.

pilot projeler

Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu; pandemi döneminde düzenlediği online buluşmalarla da okuma kültürünün gelişimine destek olmayı amaçlıyor. Bu amaçla düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın sekizincisi, “Pilot Projeler Buluşuyor” başlığıyla 12 Mayıs 2020 Salı günü online olarak gerçekleşti.
OKUYAY Platformu kapsamında destek verilecek pilot projeler, geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve okuma kültürüyle ilgili pilot projelerle yapılan başvurular arasından seçilen 4 proje OKUYAY Platformu’ndan hibe almaya hak kazanmıştı.

Seçilen projelerin sahipleri, “Pilot Projeler Buluşuyor” başlığıyla düzenlenen toplantıda ilk kez bir  araya gelerek hem kendi projelerini anlattılar hem de Ankara, İstanbul ve Adana’da uygulanacak projelerin detayları hakkında bilgi sahibi oldular. Toplantıda, kendi bölgelerinde okuma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen pilot projeler arasında bir sinerji sağlanarak projelerin uygulama aşamasında daha yaygın olarak duyurulması için fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya AB Başkanlığı uzmanlarından Oktay Ercan ve Deniz Arıcan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, OKUYAY Platformu ortakları ile proje ekibinin yanı sıra 4 pilot projenin koordinatörleri Merve Yavuzdemir-Kütüp-anne Platformu, Gizem Kıygı-Şehir Dedektifi İnisiyatifi, Cemil Sobacı-Nöbetçi Kütüphane ve Nilay Yılmaz katıldı.

OKUYAY Platformu’nun kaynak sağlayacağı 4 pilot proje, Mayıs-Ekim 2020 tarihleri arasında aralığında gerçekleştirilecek. 12.000 kişiye doğrudan ulaşmayı hedefleyen pilot projelerin hedef kitleleri 0-6 yaş grubu, K-12 grubu, ebeveynler ve gençler olacak.

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International PublishersAssociation–IPA) Türkiye’yi temsil eden tek üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

Bilgi için tıklayınız.


Sitemizdeki benzer haberlere buradan ulaşabilirsiniz.