Connect with us

Genel

Onur Hastürk ’ün “ASİMİLASYON” İsimli Sergisi Anna Laudel Düsseldorf’ta

Published

on

Anna Laudel Düsseldorf, geleneksel Türk İslam sanatını çağdaş sanatla bir araya getirmesiyle tanınan sanatçı Onur Hastürk’ün “Asimilasyon” isimli ilk kişisel sergisine 30 Temmuz – 31 Ekim 2020 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Günümüzün öne çıkan minyatür sanatçılarından Onur Hastürk, İslam sanatının farklı üretim ve teknik tarzlarını, Henri Matisse ve Andy Warhol’un öncülerinden olduğu modern batı sanatıyla buluşturarak kültürler ve tarihler arası benzersiz bir stile sahip, kendine has bir İslam sanatı yaratıyor. İslam sanatı farklı coğrafyalarda ilerledikçe, kendini sürekli yenileyerek ve geliştirerek, yüzyıllar boyunca birçok stil ve tekniği kullanmış ve kendi tarzına adapte etmiştir. Benzer bir şekilde, dünyaca tanınan sanatçılar Matisse ve Warhol, farklı coğrafya ve kültürlerin sanat akımlarını kendi avant-garde üretim tarzlarına uyarlamışlardır.

Hastürk ise, Matisse’in benimsediği Avrupa-Amerikan sanat geleneğinin aksine, çalışmalarının odağına geleneksel İslam sanatı tekniklerini alıyor ve aynı zamanda Matisse ile Warhol’un kültürlerarası sanat deneylerlerine cevaben yaptığı üretimlerle, bu alandaki uzmanlığını ve yeteneklerini, farklı teknik ve medyumlar deneyerek sorgulamaya ve geliştirmeye devam ediyor.

“Asimilasyon” sergisinde Hastürk üretimlerini 3 ilgi çekici seride sunuyor; Matisse’e Saygı, Warhol’a Saygı ve Klasik Minyatür. 
erzincan escort

Onur Hastürk

Matisse’e Saygı

Onur Hastürk’ün Matisse’e Saygı serisi, modern ve geleneksel arasında üretilen eserleri bir araya getiriyor. Matisse’in resimleri arasında Avrupa resim geleneğinin doğallığı ve dokunsallığı, İslam halılarının ritmik desenleri ve İslam minyatür resminin sığ kompozisyon alanları bulunuyor.

Sanatçı, Matisse’in “odalıklarını” bir minyatürist gözüyle ele alıyor; keskin çizgiler ile onun gevşek fırça darbelerini, düz renklerini görünür hale getiriyor ve Matisse’in, isimsiz İslam sanatçılarını gölgede bıraktığı, resimdeki İslami modernizmi tekrar işliyor. Hastürk aynı zamanda Matisse’in Doğu motiflerine kattığı yorumu, resimlerinde ve çizimlerinde süsleyici bir dekorasyon olarak yeniden yorumluyor.

Seride Hastürk’ün Osmanlı sanatının etkilerinin görüldüğü tılsımlı kaftanları, Matisse tarafından tasarlanan bir papazın şapel kıyafetlerinin karşılığı olarak görülebiliyor. Seride ayrıca, Matisse’in “La Danse” (1910) resminin sınırlayıcı ve soyut figürleri, Hastürk tarafından, sade ve kıvrımlı tezyinatlar ile yarattığı çağrışımlar ve İznik çini sanatı tekniği kullanılarak tekrar yorumlanıyor.

 

Warhol’a Saygı

Matisse’in resimleri gibi Warhol’un tuvalleri ve heykelleri de Hastürk’ün sanat pratiğine yansıtıyor. Sanatçı, Warhol’a Saygı serisinde Warhol’un eserlerindeki figürlerin etkisi, İslam sanat uygulamaları ve altına olan ilgisi üzerinde duruyor.

1957’de Warhol; çiçekleri, moda ayakkabılarını ve dergi modellerini resmettiği, çoğunun altın kağıda basılmış olduğu, 19 ofset litografi ciltli bir Altın Kitap yayınladı. Bu kitapta resmettiği figürlerin büyük bir kısmı çocuksu, kadınsı, narin, pürüzsüz, tüysüz, ince belli, göğüslü ve kaslı erkek figürlerini tasvir ediyor.

Hastürk, kendi altın kitabında ise Matisse serisinin figüratif silüetlerini kağıdın boşluğuna düşen veya sıçrayan parıltılı bedenlere dönüştürüyor. Aynı zamanda Warhol’u anımsatan Hastürk, kitabı erotik bir oyun alanı olarak kullanıyor. Çalışmalarının birinde, Matisse’in çıplaklarının anatomisini, uzun fesi ve kırmızı terlikleriyle kendisine belirgin bir Osmanlı karakteri kazandırmış bir silüete dönüştürerek ünlü erkek dansçıları(köçek) hatırlatıyor.

Klasik Minyatür

Klasik Minyatür dizisinde Hastürk, İslam sanatındaki minyatür tekniğinin hem estetiğini hem de modern öznelliğinin temsilini yansıtıyor ve Henri Matisse gibi modernistlerin hayran kaldığı olağanüstü özelliklerini gösteriyor.

Hastürk’ün minyatür sanatının çağdaş yorumunda gösterdiği oyuncu tutumu, diğer geleneksel çalışmalarında da görünüyor. İznik Çinilerinde, Hastürk’ün Warhol serisinde yer alan altın kaplama olarak kağıtta yer alan fesli erkek silueti, çini tabak yüzeyine sıçrıyor ve bu dinamik minimalizm “Kırmızı Fesli Figürler”ine yansıyor. Burada tanıdık fesli siluetleri sadece çarık, fes ve renkli boya ile işlenmiş yüzlerle kağıt üzerine tek bir altın çizgiyle çizilmiş olarak görünüyor. Hassas ifadeleri, İslami minyatürlerde bulunan yüz modellerini hatırlıyor.

Malzeme olarak altının görsel ve maddi özelliklerini deneme arzusu, Hastürk’ün çalışmalarının önemli bir özelliği olmaya devam ediyor. Sanatçı tarafından kullanılan ebru ve tezhib gibi diğer geleneksel teknikler ise onun için minyatür sanatı kadar anlam ifade ediyor.

2017 yılında Londra’da yer alan Saatchi Galeri’de sergilenen Mitoloji serisinde ise Hastürk, Osmanlı’nın geleneksel minyatür sanatı tekniğini her yerde bulunabilen Starbucks kahve bardağına taşıyor.

Hastürk bu çarpıtmalı serisinde küçük seçkin kesime ait olan bir sanat anlayışını, en ucuz ve en yaygın kartona aktarıyor. Bu şekilde Hastürk, kitle tüketim çağında bir Osmanlı sanatını hayata geçiriyor ve eserleriyle, Osmanlı’nın seçkin kültürel üretimlerini modern hayata aktarıyor, “günlük” olanı saray sanatına dönüştürüyor.

Onur Hastürk’ün “Asimilasyon” isimli kişisel sergisi 30 Ekim 2020 tarihine kadar Anna Laudel Düsseldorf’ta ziyaret edilebilir.

KOVID-19 salgını nedeniyle uygulanan sağlık önlemleri kapsamında güvenli bir sergi deneyimi sunmak için, Anna Laudel İstanbul ve Düsseldorf ziyaretçilerini randevu ile kabul etmektedir. Onur Hastürk sergisi özelinde Düsseldorf’ta yer alan galeriden randevu için [email protected] adresine e-mail atabilir veya +49 211 902 269 62 numaralı telefondan galeriyi arayabilirsiniz. Alınan önlemler hakkında ayrıntılı bilgi ve site üzerinden randevu almak için annalaudel.gallery adresini ziyaret edebilirsiniz.

*Onur Hastürk’ün “Asimilasyon” sergisi için Anna Laudel tarafından basılan sergi kataloğunu galeriden temin edebilirsiniz. 

Galerinin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


Sitemizdeki benzer haberlere buradan ulaşabilirsiniz.