Genel

Photocup Birincisi, Ödülünü Bağışlamak İstemediği İçin Fotoğrafını Geri Çekti!

Published

on

Kadınların her gün eşit ve adil muamele görmesi, kadına her gün saygı gösterilmesini vurgulayan bkz. İletişim kadınlarının başlattığı “Kadın! Bir Gün Değil Her Gün” temalı ödüllü fotoğraf kupasının birincisi değişti! Daha önce birinci olan kişi, yarışmanın açıldığı ilk günden itibaren tüm mecralarda duyurulmasına rağmen; kupa sonucunda ödülün kendisine nakit olarak verilmeyerek Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na bağış yapılacak olması nedeniyle fotoğrafını yarışmadan çekti. Böylece ikinci sıradan birinciliğe yükselerek kupada en iyi fotoğraf ödülünü kazanan isim, Bergama’da bir şehit cenazesi esnasında eylem yapan kadınları görüntülediği fotoğrafıyla İsmet Danyeli oldu. Kupanın ödülü olarak, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından işletilen ve kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik çalışan Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na yapılan 5.000 TL tutarındaki bağış ise İsmet Danyeli adına yeniden düzenlendi.

1. İsmet Danyeli – Kadin Bir Gun Degil Her Gun

Fotoğraf yarışmalarını bugüne kadar görülmemiş bir formatta düzenleyen PhotoCup üzerinden gerçekleşen “Kadın! Bir Gün Değil Her Gün” temalı fotoğraf kupasına 707 yarışmacı toplam 1.221 fotoğrafla katıldı. Oylaması 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlayan ve 12 gün süren kupanın sonucunu, fotoğraf severlerin ve fotoğraf eğitmenlerinden oluşan PhotoCup Masters ekibinin oyları belirlerken tüm turlarda toplam 763 bin oy kullanıldı. “Kadın! Bir Gün Değil Her Gün” kupasında en iyi fotoğraf birincilik ödülünü kazanan kişinin fotoğrafını ödülün içeriği nedeniyle yarışmadan çekmesi üzerine, daha önce ikinci olan İsmet Danyeli birinci oldu. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na İsmet Danyeli adına 5.000 TL tutarında bağış yapılırken fotoğrafçıya bağış sertifikası ise önümüzdeki günlerde takdim edilecek.

2. Mustafa Bulent Yilmaz – Kadin Bir Gun Degil Her Gun

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı şiddetsiz bir dünya kurma hayaliyle çalışan bağımsız bir üst çatı kadın örgütü olan TKDF tarafından işletilen Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı (0212 656 96 96), Türkiye’de kadına karşı şiddetle mücadele konusunda, önleme ve müdahaleye yönelik olarak çalışan ilk ve tek acil yardım hattı.

3. Zafer Develi – Kadin Bir Gun Degil Her Gun

“KADIN! BİR GÜN DEĞİL HER GÜN” KUPASI

“Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanan, 1977 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Kadınlar Günü” anılmasına karar verilen 8 Mart, uluslararası olarak kutlanan özel bir gün. Türkiye’de ve dünyada kadınlara yönelik şiddetin, zulmün, cinsel saldırıların; kadınların mücadele etmek zorunda kaldığı eşitsizlik ve adaletsizliğin boyutları göz önünde alındığında ise övgüler, vaatler, çiçekler, mesajlar, panellerle kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tek günlük bir “şov” olmanın ötesine geçemiyor. Eğitimli ailelerin dahi alt beyinlerinde kız evlatların ikinci planda olduğu; kadınların kaybolduğu, fuhuşa zorlandığı, küresel işgücüne katılımlarının erkeklerin çok gerisinde kaldığı ve aynı işi yapan kadınların, erkeklerden yaklaşık %20 daha az kazandığı günümüzde, kadına yönelik şiddet ise dünyada en yaygın, ancak en az cezalandırılan suçlardan biri. Doğrudan ekonomik karşılığı olmayan ancak yükü özellikle kadınların üzerinde olan; ev halkının sadece bakımını değil, toplumsal hayat içinde yer almalarını sağlayan tüm değerlerin üretimini ve yeniden üretimini de kapsayan ev içi emek ise, piyasaya sürekli işgücü yetiştirilmesini sağlasa da ekonomik açıdan değersiz görüldüğü için kadınların emeği de görünmezleşiyor.

3. Durmus Ceyhan – Kadin Bir Gun Degil Her Gun

Bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din fark etmeksizin bu sorunları yaşayan milyonlarca kadın varken, yılda sadece bir günü kadınlara adamanın yetersiz ve anlamsız olduğunu vurgulayan bkz. İletişim ekibi, bu çelişkiye dikkat çekmek amacıyla “Kadın! Bir Gün Değil Her Gün” temalı bir fotoğraf kupası düzenledi. Kadınların her gün eşit ve adil muamele görmesi gerektiğini vurgulayan ekip, “Sadece 8 Mart’ta değil, 9 Mart’ta ve geriye kalan 364 günde de kadınlara verilen değeri gözden geçirelim. Bir gün ise ‘şov’, her gün ise ‘gerçek’ olur!” diyor.

Trendler

Exit mobile version