Kültür & Eğlence
Ruhun Gıdası: Müziğin Türleri
Hepimiz farklı tarzlarda da olsa müzik dinleriz ve hepimizin dinlemeyi sevdiği bir tür vardır.
Bu yazıda müzik türlerinin insan üzerindeki etkilerine ve kısaca tarihine bakacağız.
Müzik, yüzyıllardır insanlara; dinlenme, sanat, çalışma ve birçok alanda daha araç olmuştur. Peki ama hangi müzik türü insan üstünde nasıl bir etki bırakıyor?
KLASİK MÜZİK
Klasik müzik ilk olarak rönesans döneminde başlamıştır. Klasik müziğin özelliği tek değil çok sesli olmasıdır. Klasik müziğin en önemli faydalarından biri stresi azaltması ve verimliliği arttırmasıdır. Maryland Üniversite’nde yapılan bir araştırma, okuma salonunda çalan klasik müziğin verimliliğini arttırdığını ortaya çıkardı.
Böylece bilimsel olarak da kanıtlandı. Maddeleyecek olursak;
1-Verimliliği arttırıyor, stresi azaltıyor.
2-Uyku sorunlarına iyi geliyor.
3-Hafızayı güçlendiriyor.
4-Kan basıncını düşürüyor.
Bazı klasik müzik çalgıları: Keman, viyola, flüt, klarnet, trompet, tef, zil, trampet.
Bazı büyük klasik müzik sanatçıları: Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart.
BLUES
Blues, ülkemizde popüler olmasa bile dünyaca dinleyici kitlesi olan bir türdür. Blues türünün kökeni Afrika’ya dayanır. Blues türünün başlangıcı acıklıdır, 19. yüzyılın sonlarında Amerika’daki Afrika asıllı kölelerin tarlalarda çalışırken söyledikleri isyan ve hüzün müziğidir.
Ülkemizde popüler olmamasının sebeplerinden biri de daha çok siyahilerce dinleniyor ve söyleniyor olmasıdır.
Bazı Blues çalgıları: Gitar, piyano, mandolin, armonika
Bazı büyük Blues sanatçıları: B.B. King, Ray Charles, Eric Clapton.
HALK MÜZİĞİ
Halk müziği adından da anlaşılacağı üzere bulunduğu coğrafyanın yerel halkı tarafından yerel tınıları ve sözlerini kullanan genellikle yerel halk ozanlarının bestelediği müzik türüdür.
Net çizgileri yoktur, yerel kültür, özellikler ve şiveyle sözlendirilebilir. Türk Halk Müziği’nden bahsedecek olursak eğer sözlü ve sözsüz halk müziği olarak ikiye ayrılır.
Sözlü halk müziğine “Türkü”, sözsüz halk müziğine ise “EZGİ” denir. Klasik türk halk müziği birçoğu anonim olan türkü ve ezgilerden oluşur. Modern türk halk müziği ise, 1970’li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir.
Halk müzikleri yöreden yöreye, kültürden kültüre göre insanlarda farklı etkiler yaratır o yüzden bu tür için bir genelleme yapılamaz.
Bazı türk halk müziği çalgıları; bağlama, cümbüş, kaval, zurna, ney, davul, kaşık.
Bazı büyük sanatçılarımız; Neşet Ertaş, Selda Bağcan, Musa Eroğlu, Orhan Gencebay, Aşık Veysel
CAZ (Jazz)
Caz, köken olarak yine Afrika’ya dayanan, daha çok saksafon gibi üflemeli çalgılar kullanılan müzik türüdür.Kendine has bir tarzı vardır, diğer müzik türlerinden kolayca ayırt edilebilir.
Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin ilk örnekleri 1917’de Dixieland Jazz Band’in piyasaya çıkarttığı ilk plaklarıdır.
Caz oldukça eğlenceli ve mutluluk veren bir müzik türü. Hatta San Antonio çıkışlı Jim Cullum’un grubu “Mutlu Caz Grubu” (Happy Jazz Band) olarak anılıyordu.
Mutluluk, zihnin daha iyi öğrenmesini ve insanın daha uzun yaşamasını sağlayan bir duygudur. New Orleans çıkışlı pek çok caz sanatçısı 80 yaşına kadar müziğini herhangi bir sağlık sorununa veya yaşa bağlı hafıza yetersizliğine maruz kalmadan icra edebildi.
Bazı caz çalgıları; saksofon, trompet, klarnet, trombon, piyano, gitar.
Bazı caz büyük sanatçıları; Louis Armstrong, Art Blakey, Duke Ellington, Charles Mingus.
ROCK
Rock, ülkemizde de belli bir hayran kitlesi olan bir türdür. rock müzik, pop müziğin bir alt başlığı olarak değerlendirilebilir, kesin bir sınırı yoktur. Genellikle elektro gitar, bas gitar, bateri ve klavye ağırlıklı melodileriyle pop müzikten ayrılır.
Amerikada rock’n roll olarak ortaya çıkan akım sonucu hard rock ve heavy metal gibi yüksek tempo ve sesli alt türlere de ayrılmıştır.
Rock, 1950 başlarında ortaya çıkmıştır, Blues’u icad eden siyahlar, beyazlardan gördüğü zulüm karşısında sitemlerini üstü kapalı bir şekilde belirtmişlerdir. Bunu gittikçe geliştiren blues sanatçıları bu sitemin üzerindeki örtüyü yavaş yavaş kaldırmaya, müziklerini de aynı şekilde daha açık hale getirmeye başlamışlardır. Sözlerin ve müziğin sitemi yansıtması artık gittikçe isyan boyutuna girmeye başladı. İşte böyle bir dönemde rock adını duyurmaya başladı. Caz’dan etkilenen Blues artık Rock’ı doğurmuştu.
Rock müzik türünde elektro gitarın kullanılmasının en büyük sebebi ise distortion adı verilen ses efektinin kulakları tırmalayıcı tınısının isyanı ve acıyı en iyi şekilde yansıttığının düşünülmesidir.
Bazı rock çalgıları; Elektro gitar, bas gitar, bateri.
Bazı büyük rock grupları; Nirvana, The Rolling Stones, Linkin Park, Metallica – One, Queen.
POP
Pop, müzik türleri arasına çok sonradan dahil olmuştur, net bir özelliği yoktur. 19. yüzyılın başlarında çeşitli müzik ve şarkı yazarlarının oluşturduğu “Tin Pan Alley ” topluğu ilk popüler müzik endüstrisini oluşturdu. Pop müzik sözcüğü ilk olarak 1926 yılında terim olarak kullanılmaya başlanmıştır. Değişen zaman ve müzik türleri arasında hızlıca yükselmiş ve uzun süre popüler kalmış şarkıları barındıran bir müzik türü olarak da nitelendirilebilir. Sanatçı kitlesi en fazla olan müzik türlerinden biridir.
Ülkemizde de en popüler müzik türlerinden biridir. İnsan üzerinde herhangi bir etkisinden bahsedilemez çünü barındırdığı müzikler birbirinde oldukça farklılık gösterebilmektedir.
Bazı pop çalgıları; gitar, bateri, piyano vb.
Bazı dünyaca büyük pop sanatçıları; Michael Jackson, Madonna, Adele, Rihanna, Lady Gaga, Selena Gomez, Taylor Swift.