Genel
Tiyatro Kooperatifi, “5G:XR Brighton&Istanbul” Projesinde
Tiyatro Kooperatifi, İngiltere’den Brighton Üniversitesi ile Brunel Üniversitesi ve İstanbul’dan Bahçeşehir Üniversitesi ile Bilgi Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleşen “5G:XR Brighton & İstanbul” başlıklı bir araştırma projesinde yer alıyor. Proje, 5G ve XR teknolojilerinin sahne sanatları ve oyun sektörü üzerindeki etkilerini ve potansiyelini İngiltere ve Türkiye özelinde inceliyor. Tiyatro Kooperatifi ortaklarından da Kadıköy Theatron ve Yolcu Tiyatro’nun konuyla ilgili çalışmalarını sunacağı etkinlik, 5 Kasım Perşembe günü 18.00-20.30 saatleri arasında gerçekleşecek.
Tiyatro Kooperatifi, İngiltere ve Türkiye’den üniversitelerin iş birliğiyle gerçekleşen ve Newton-Kâtip Çelebi Fonu kapsamında Sanat ve Beşerî Bilimler Araştırma Konseyi tarafından desteklenen “5G:XR Brighton&İstanbul” projesinde proje ortağı olarak yer alıyor.
5G teknolojisinin kültür sanatın üretiminde ve paylaşımında, yerel ve uluslararası alanda hem çevrimiçi hem de fiziki projelerde büyük etkilerinin olması bekleniyor. Dünyanın dört bir yanında, eş zamanlı, hızlı ve güvenilir bağlantı kurulabilmesiyle birlikte dijital üretimde ve fiziksel etkinliklerde yeni deneyimlerin yolunu açmayı hedefleyen 5G ile aynı zamanda; tiyatro, performans sanatları, festivaller, dijital medya ve oyun sektörü arasında da disiplinler arası çalışma ve iş birliği fırsatları oluşacak.
Projenin 5 Kasım Perşembe günü 18.00-20.30 saatleri arasında gerçekleşecek etkinliğinde, proje kapsamında yürütülen araştırma hakkında detaylı bilgi verilecek ve 5G&XR teknolojilerinin sahne sanatları ve oyun sektörü üzerindeki etkilerinin tartışılacağı atölye çalışmalarının düzenlenecek. Atölye çalışmaları İngilizce ve Türkçe olarak yürütülecek. İki ülkeden de bu alanda faaliyet gösteren sahne sanatları ve oyun sektörü profesyonelleri deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. Etkinlik kapsamında, Tiyatro Kooperatifi ortaklarından Kadıköy Theatron ve Yolcu Tiyatro konuyla ilgili çalışmalarını sunacak.
Etkinlik hakkında detaylı bilgi almak ve Discord üzerinden gerçekleşecek etkinliğe ücretsiz kayıt olmak için EventBrite sayfası ziyaret edilebilir.
Bilgi için: tiyatrokooperatifi.org
[email protected]
instagram.com/tiyatrokooperatifi
facebook.com/tiyatrokooperatifi
TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA
Tiyatro Kooperatifi, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor.
Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, HANN Sahne, ikincikat, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam’art, mesele kumpanya, Moda Sahnesi, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea-UNIQ Hall ve UNIQ Box, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro, Tatavla Sahne, TTeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro Hemhâl, TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yeniden, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro, Yapıcı Tiyatro, Germinal Tiyatro ve Lavean Sanat Grubu’ndan oluşan 62 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor.
Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.