Connect with us

Sanat

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda Yer Alan Ölçü Olarak Mimarlık Sergisi Sona Erdi

Published

on

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali’nin 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 21 Kasım Pazar günü sona erdi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu’nda bu yıl küratör Neyran Turan’ın mimarinin iklim krizi ışığında nasıl yeni bir bakış sunabileceğini araştıran Architecture as Measure / Ölçü Olarak Mimarlık başlıklı projesi yer aldı. 

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alan dört odalı Ölçü Olarak Mimarlık yerleştirmesi, Dört Diyorama adını taşıyordu. İklim krizi ışığında, mimarlığın kendi işleyişine dair alternatif tartışmalar yaratmayı amaçlayan Ölçü Olarak Mimarlık projesi, fiziki enstalasyonu ve sürekli güncellenen web sitesiyle, Türkiye’de inşaattan bakıma, kaynak kullanımından tedarik zincirine uzanan süreçlerin çevreyle ilişkisine odaklandı. Projenin çıkış noktası ise, “Tasarımın rolünü basitçe iklim değişikliği sorununa çözüm üretmeye indirgemek yerine mimarlığı, çevrenin yeniden tahayyül edildiği bir ölçü olarak düşünebilir miyiz?” sorusuydu. 

Venedik Bienali’nin 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 21 Kasım Pazar günü sona erdi.

Projenin web sitesi erişime açık

Ölçü Olarak Mimarlık projesinde fiziki enstalasyona, turkiyepavyonu21.iksv.org adresi üzerinden tüm dünyadan erişilebilen çevrimiçi söyleşiler, makaleler, hikâyeler ve araştırma süreçleri eşlik etti. Projenin küratoryal ekibi ve davet edilen katılımcılar tarafından sunulan içerikler bienalin resmi açılış tarihinden altı ay önce Aralık 2020’de yayınına başlayan web sitesinde yıl boyunca düzenli aralıklarla yayımlandı. Toplam 62 yazının yayımlandığı web sitesine 2021 yılı sonuna kadar yeni içerikler eklenmeye devam edecek.

Çevrimiçi Söyleşi Serisi İKSV YouTube kanalında yayında 

Ölçü Olarak Mimarlık projesi kapsamında, küratöryel ekip ve davetli katılımcılarla “Canlı Yayında” Çevrimiçi Söyleşi Serisi gerçekleştirildi. Uluslararası isimleri ağırlayan serinin ilk konuğu edebiyat ve modern bilim tarihçisi Frédérique Aït-Touati oldu. Ölçü Olarak Mimarlık sergisi küratörü Neyran Turan ve küratör ekibin diğer üyeleri Melis Uğurlu ve Ian Erickson, Frédérique Aït-Touati ile diyoramalar, tiyatro, iklim değişikliği ve insan ötesi aktörler üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Serinin ikinci konuğu çevre tarihçisi ve ODTÜ Tarih bölümü öğretim üyesi Selçuk Dursun oldu. Ölçü Olarak Mimarlık projesi küratörü Neyran Turan ve ekip üyeleri E. Ece Emanetoğlu ve Samet Mor, Selçuk Dursun ile çevre tarihi, iklim değişikliği ve ormanlar üzerine sohbet etti. Türkiye’nin bu yılki bienal katılımının temel sorusu olan mimarlık ve alternatif gezegen tahayyülleri arasındaki ilişkinin konu edildiği üçüncü panele Amelyn Ng ve Ross Exo Adams konuk oldu; panelin moderatörlüğünü küratör Neyran Turan ile küratoryal ekipten Melis Uğurlu ve Ian Erickson üstlendi. 

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi

Serinin dördüncü canlı yayın etkinliği ise Venedik’te, Sale d’Armi Arsenale’deki Türkiye Pavyonu’nun fiziksel alanında gerçekleşti. Etkinlikte küratör Neyran Turan’ın yakın zamanda yayımlanan ve Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu’nun teorik çıkış noktasını oluşturan İngilizce kitabı Architecture as Measure’ın (New York ve Barselona: Actar Publishers, 2020) lansmanı yapıldı. Lansmanda Neyran Turan, Sofia Pia Belenky (Space Caviar), John McMorrough ve Clare Lyster’ın katılımıyla bir panel tartışması da düzenlendi. İlk iki bölümü İKSV YouTube kanalında erişime açılan serinin diğer bölümleri de 2021 yılı sonuna kadar erişime açılarak kanaldan ve web sitesinden izlenebilecek. 

Neyran Turan’ın küratörlüğünü üstlendiği Ölçü Olarak Mimarlık projesinde E. Ece Emanetoğlu, Melis Uğurlu, Betsy Clifton ve Samet Mor küratör yardımcısı olarak görev aldı. Serginin editoryal asistanı Ian Erickson’dı. Sergi tasarımını NEMESTUDIO, görsel kimlik ve grafik tasarımını ise Paleworks (Yağmur Ruzgar & Ozan Akkoyun) üstlendi.

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi hakkında

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 22 Mayıs-21 Kasım 2021 tarihleri arasında Birlikte Nasıl Yaşayacağız? (How Will We Live Together?) başlığı altında düzenlendi. Bienalde küratörlüğünü Lübnanlı mimar ve yazar Hashim Sarkis’in üstlendiği ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardini’de, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 60 ülkenin sergileri yer aldı.Venedik Bienali’nin yayımladığı verilere göre bienal, COVID-19 öncesi, 2018 yılında gerçekleşen bir önceki bienalin ziyaretçi sayısını aşarak 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. 26 yaşın altındaki gençler, toplam ziyaretçilerin %32‘sini oluşturdu.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hakkında

Koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nin yürüttüğü Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve T.C. Dışişleri Bakanlığının himayesinde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Türkiye, 2014 yılından itibaren Venedik Bienali’nde uzun süreli bir mekâna sahip oldu. Arsenale’de 2014-2034 yılları arasında tahsis edilen bu mekân sayesinde Türkiye Pavyonu, 2014 yılında ilk kez Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde de yer aldı.

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi

7 Haziran-23 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nda küratör Murat Tabanlıoğlu ve proje koordinatörü Pelin Derviş’in, sergi ekibinde yer alan Ali Taptık, Alper Derinboğaz, Candaş Şişman, Metehan Özcan ve Serkan Taycan’la beraber hazırladığı Places of Memory (Hafıza Mekânları) başlıklı proje yer almıştı. 28 Mayıs-27 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda ise Feride Çiçekoğlu, Mehmet V. Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar’ın küratörlüğünde Darzanà projesi sergilendi. 26 Mayıs-25 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin Türkiye Pavyonu’nda yer alan Vardiya’nın küratörlüğünü ise Kerem Piker üstlendi. Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün küratör yardımcısı olarak yer aldığı Vardiya, geniş katılımlı bir buluşma, karşılaşma ve mimari üretim alanı sundu. 

Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu ile ilgili gelişmeleri sosyal medyada takip etmek için:

instagram.com/architectureasmeasure
instagram.com/iksv_istanbul
twitter.com/iksv_istanbul
facebook.com/istanbulkultursanatvakfi
youtube.com/iksvistanbul