Connect with us

Kitap

Kalıpları Yıkan Cesur Bir Kız İle Balığının İlham Veren Öyküsü

Published

on

1900’lü yılların başında, bisiklet yarışlarına sadece erkekler katılabiliyordu. Birinin, “kadınlar neden katılamıyor” diye sorması gerekiyordu sanki…  Sorması, cevap alması ve sonra da bu cevabı olumluya çevirmek için mücadele etmesi…

İtalya’nın bir köyünden çıktı o soruyu soran kız çocuğu. İsmi, Alfonsina Strada’ydı. İleride, İtalya’nın ve dünyanın en ünlü bisikletçilerinden biri olacaktı. Ve biricik arkadaşı balık Şilo’yu yanından hiç ayırmayacaktı. 

şilo

Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan Hayalperest Şilo, köyündekilerin “kızlar bisiklete binmez” önyargılarına inat pedallara asılarak, pantolon giyerek, saçını kısacık kestirerek ayrımcılığa karşı tüm gücüyle mücadele eden Alfonsina Strada’nın ve onun gibi kalıplara sığmayan, uçmayı hayal eden balığı Şilo’nun öyküsünü anlatıyor. Özlem Dilber’in yazdığı, Merve Dilek Efe’nin resimlediği Hayalperest Şilo, çocuklara güçlü bir mesaj sunuyor: Hayallerine giden yola adım atmaktan çekinme ve mücadeleye açık ol! Strada’nın mücadelesi ve azmi, toplumsal önyargıları kırmanın ve cinsiyet eşitliğini sağlamanın önemini her yaştan okura hissettirecek türden ilham verici bir gerçeklikle okurları sarıyor.

Arka kapak yazısından:

Hayallerinin peşinden gitmeye hazır cesur bir kızın
ve kurduğu müthiş dostluğun hikâyesi…

Bir zamanlar, bisikletini rüzgârla yarışırcasına hızlı süren bir kız vardı. Pedallara bir asıldı mı hiç kimse onu durduramazdı. İsmi, Alfonsina Strada’ydı.

Herkes karşı çıksa da o, bisikletini sürmeye devam etti. Bisiklet yarışlarına sadece erkekler katılabiliyordu, yine de Alfo mücadeleden kaçmadı. Neyse ki yalnız değildi. Ona çok inanan, sıradışı bir dostu vardı: Hayalperest Şilo.

Hayalperest Şilo

Yazan: Özlem Dilber

Resimleyen: Merve Dilek Efe

Yayınevi: Redhouse Kidz

Türü: Çocuk Edebiyatı-Roman 

Yaş Grubu: 8 yaş ve üzeri

Ölçü: 12 x 18 cm

Sayfa Sayısı: 148

Cilt ve Kâğıt Bilgisi: Karton Kapak, Kitap Kâğıdı

Basım Tarihi: Ocak 2022

Konu: Mücadele, azim, spor, şampiyonluk, Alfonsina Strada, İtalya Bisiklet Turu, 1. Dünya Savaşı, Marie Curie

Tema: Sağlık ve Spor, Duygular ve Hayaller, Zaman ve Mekân

Sınıf Seviyesi: 3. 4. ve 5. Sınıf

Raf Bilgisi: Okul Çağı 6-10 Yaş

ISBN: 978-625-7782-67-8

Barkod: 9786257782678

Fiyatı: 30 TL