Connect with us

Festival

Çağdaş Gösteri Sanatları Festivali “Net Miyiz?” Temasıyla Başlıyor

Published

on

"net miyiz?"

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından düzenlenen Çağdaş Gösteri Sanatları Festivali “festival408”, 10. yaşını kutluyor. Pandemi sürecinde hissettiğimiz belirsizlikleri ve netteki dizilerle kapatmaya çalıştığımız sosyalleşme ihtiyacını irdelemek için seçilen “Net Miyiz?” teması Netflix tasarımı ile birleştiriliyor. Festival, 23 Mayıs Pazar günü Performans Sanatları öğrencilerinin “GALA” gösterisi ve açılış partisiyle başlıyor. Canlı etkinlik programı 23-30 Mayıs tarihleri arasında Zoom, Twitch ve Youtube üzerinden izlenebilirken, tüm festival akışı 24 Mayıs’tan itibaren www.festival408.com web adresi üzerinden takip edilebilecek

Geçtiğimiz yıl içine sığmaya çalıştığımız ev temasını site tasarımına taşıyarak Çağdaş Gösteri Sanatları Festivali “festival408”i ilk kez online olarak düzenleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri, bu sene de “festival408”in 10. yaşını devam eden pandemi koşulları sebebiyle online olarak kutluyor. Festivalde oyun yazımından koreografiye, yönetmenlikten tasarıma, pazarlamadan web tasarımına kadar tüm yaratıcı, idari ve teknik aşamaları tam 10 yıldır BİLGİ’li öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor.

"net miyiz?"

festival408’in 10.yılında format Netflix, tema ise “Net Miyiz?”

“festival408”, pandemi sürecinde hissettiğimiz belirsizlikleri ve netteki dizilerle gidermeye çalıştığımız sosyalleşme ihtiyacımızı irdelemek için “Net Miyiz?” teması ve Netflix platformunun formatıyla hayata geçiriliyor. Festival, 23 Mayıs Pazar günü saat 16:00’da Performans Sanatları öğrencilerinin sahne aldıkları “GALA: 408 Performansları” ve “10. Sezon Özel: Mezunlar Söyleşisi”nin ardından DJ Regret eşliğindeki açılış partisiyle başlıyor. 24 Mayıs’ta www.festival408.com web adresinde yayına başlayacak çağdaş gösteri sanatları festivali kapsamında, pandemi sürecinde yaşadığımız toplumsal ve bireysel, bedensel ve psikolojik muğlaklıklara değinen dışavurumcu sanat ve dans terapisi atölyelerinden video performanslara, konserlerden söyleşilere pek çok etkinlik bulunuyor.

Kendilerini geleceğin etkinlik organizatörleri, menajerleri, ışık tasarımcıları, sahne amirleri, dansçıları ve performansçıları olarak tanımlayan festival408 öğrenci ekibi, kişilerin en yakınları ile bile yakınlaşamadıkları, belirsizliklerle dolu bir yılı aşkın pandemi sürecinde günbegün dizi karakterleriyle sosyalleşiliyor olmasının bu seneki temanın çıkış noktasını oluşturduğunu söylüyor.  Ekip, belirsizliği unutturan, sohbetlerde belirleyici olan net üzerindeki bu kurgusal dünyayla aramızdaki simbiyotik ilişkiyi irdelemek, Netflix’e selam vermek ve ev halimizi eleştirmek istediklerini belirtiyor.

Nilipek konserinden sanat terapisi atölyelerine dopdolu bir festival programı

Festival programında canlı etkinlikler olarak sahne performansları, konserler, söyleşiler ve atölyeler olmak üzere çeşitli etkinlikler yer alıyor. 24 Mayıs Pazartesi günü saat 20:30’da Melis Karaduman ve Canay Doğan düetlerle sahne alırken, 25 Mayıs Salı günü saat 16:00’da CABARET FLOU – Fleurs Elegantes Duo, 26 Mayıs Çarşamba günü saat 21:00’de Nilipek., 30 Mayıs Pazar günü saat 21:00’de ise “Sezon Finali: DJ C Fyah” konserleri gerçekleşecek. 26 Mayıs Çarşamba günü saat 18:00’de Zoom üzerinde gerçekleşecek ve edebiyat, sahne ve ekran yapıtlarının çevirilerinde netlik konusunda değinecek olan “Çeviride Netlik” isimli söyleşide Murakami çevirileriyle tanıdığımız Ali Volkan Erdemir, oyun yazarı ve çevirmen Erdem Avşar, Umberto Eco gibi yazarların çevirmeni Eren Yücesay Cendey, Tiyatro Boyalı Kuş’un genel sanat yönetmeni ve oyun çevirmeni Jale Karabekir, Sherlock Holmes çevirilerinden tanıdığımız Çağdaş Acar ve altyazı çevirmeni Aslıhan Tuna yer alacak.

Sahnenin Dijital Kürasyonu

27 Mayıs Perşembe günü saat 18:00’de Zoom üzerinde gerçekleşecek ve pandemi döneminde dijital sahne uygulamaları yapan kurumların temsilcileriyle yapılacak olan “Sahnenin Dijital Kürasyonu” isimli söyleşide Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay, DasDas Sahne’nin kurucularından oyuncu Mert Fırat, Platform Tiyatro kurucularından oyun yazarı ve yönetmeni Ceren Ercan, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya, Moda Sahnesi’nin kurucularından oyuncu Onur Ünsal, Galata Perform’un Genel Sanat Yönetmeni oyuncu ve yazar Yeşim Özsoy yer alacak. 29 Mayıs Cumartesi günü saat 14:00’te Zoom üzerinde gerçekleşecek olan ve dijital performanslara performansçı gözünden bakmayı hedefleyen Sahne ve Performansçının Dijital Hali isimli söyleşide Ayşe Lebriz Berkem, Nezaket Erden, Mark Levitas, Fulya Peker ve Gizem Bilgen yer alacak.

Atölye programı, 24 Mayıs Pazartesi günü 17:30’da hikaye anlatıcısı ve oyuncu Deniz Soruklu Evren’in Bir Varmış Bir Yokmuş- Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi 25 Mayıs Salı akşamı saat 18:30’da Şahmeran Masalı performansı ile devam edecek. 26 Mayıs Çarşamba günü saat 14:00’te Malik Derin Küçümen’in yürüttüğü Solo Charleston dans atölyesi bizi 1920’lere geri götürecek. 27 Mayıs Perşembe günü saat 13:00’te ise Özge Seçkin Sporun En Zarif Hali: Bale Fitness ile bedenimizi uyandıracak. 28 Mayıs Cuma akşamı 18:00’de Redbull Mix & Match Atölyesi ile kokteyl saatinde bizlerle olacak. Pandemi sürecinin muğlaklıkları, kapalı alanda ve hareketsiz kalmaktan kendi bedenimizle ilişkimizin değişmesinin yarattığı ihtiyaçlarımıza dışavurumcu sanat terapileri ile yardımcı olmayı hedefleyen “festival408”in dışavurumcu sanat ve sanat terapisi serisinde Aylin Vartanyan, Beliz Demircioğlu, Bihter Yasemin Adalı, Meral Anaşin gibi uzmanların atölye ve söyleşileri yer alıyor.

Sahne Sanatları Alanı öğrencilerinden performanslar 

Canlı yayının ardından site üzerinde de gösterime girecek olan bu etkinliklerin yanısıra BİLGİ Sahne Sanatları Alanı öğrencilerinin bireysel bitirme performansları, Performistanbul ile birlikte gerçekleştirilen PA315 Performans Sanatı Pratikleri, Bilgi Güncel Sanat Kulübü Performans Sanatı Konuşmaları, İkinci Yeni şiirlerinin performanslarının yer aldığı 7. Metafor Festivali, Güray Dinçol yönetmenliğinde sahnelenen Bakkhalar, Kubilay Karslıoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Son ve Mutfak oyunları, Fulya Peker’in yönettiği Ölüm Oyunları ve mezunlardan performanslar da 24 Mayıs’tan itibaren www.festival408.com üzerinden izlenebilecek.

“festival408”in canlı etkinlik programı 23-30 Mayıs arasında Zoom, Twitch ve YouTube üzerinden izlenebilirken, tüm festival 24 Mayıs’tan itibaren www.festival408.com web adresi üzerinden takip edilebilecek. Tüm canlı etkinliklere kayıt için https://linktr.ee/fest408 web adresi ziyaret edilebilir.