Connect with us

Kültür & Eğlence

GFTV 35. Aydın Doğan Karikatür Yarışma Sergisinde!

Published

on

Bu yarışmanın sergisinde gördüğümüz kadarıyla konu güldürüden çok toplumsal sorunlara dikkat çekmekti. Yapılan eserler genellikle günümüz toplumunun sorunları olan akıllı telefon bağımlılığı, kadınlara yapılan şiddet ve çocuk cinsel istismarı gibi konulara dair mesajlar veriyor, bu sorunlara ışık tutuyordu. Karikatüristlerin kendi ülkelerine dair siyasi ve toplumsal sorunlara değinmesi de dikkat çekiciydi. Her ne kadar global bir yarışma olsa da her eserde kendi kültürlerinden izler bırakmıştı eser sahipleri.
Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı yarışmada Türk karikatüristlerinden dereceye girenin olmaması da üzücü bir durum olmasına karşın birçok Türk eseri onur ve başarı ödülüne layık görülmüştü. Yarışmada Dokhshid GHODRATIPOUR (İran) ve Jugoslav VLAKOVIC (Sırbistan) birincilik ödülünü paylaşırken, Shahrokh HEIDARI(İran) ikinci Krzysztof GRZONDZIEL (Polonya) üçüncülük ödülünü kazandı. Bir sanatsever olarak bizim ayrıca beğendiğimiz eserler ise Boşnak Amir CATTE, Silvavo MELLO (Brezilya), Fethi Gürcan MERMERTAŞ(Türkiye), Rus Igor SMIRNOV ve Fransız Bernard BOUTON’un eserleriydi. Bu eserler anlatmak istediklerini sanatseverlere yoğun imge yüklü şekilde aktarmış ve konularını çok güzel işlemişlerdi. Sergide ilgimizi çeken bir başka konu ise eserlerin etrafındaki ilüstürasyonlardı. İlüstürasyonlar genel olarak olması gerekenin aksine dikkat çekilmesi gereken yerlere yoğunlaşmayıp eserin herhangi bir bölümünü alarak yapılmıştı. Bu durum bizim eserleri anlamamızı güçleştirdi.
Halka açık bu sergiye ilgi büyüktü. Eleştirmenler dahil birçok kişi sergiyi ziyaret etti. 13 Aralıkta açılan bu sergi biz sanatseverler tarafından beğenildi.

Haber: Buğrahan Cenik

[ngg src=”galleries” ids=”43″ display=”basic_thumbnail”]