Connect with us

Sanat

İKSV Alt Kat Yarıyıl Tatili Çevrimiçi Etkinlik Programı

Published

on

İstanbul Kültür Sanat Vakfı bünyesinde kültür-sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmayı amaçlayan İKSV Alt Kat, 24 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında Paribu’nun desteğiyle 6-12 yaş grubu için yarıyıl tatiline özel çevrimiçi etkinlikler gerçekleştiriyor.

9-12 Yaş atöyeleri

İKSV Alt Kat tarafından Paribu’nun desteğiyle gerçekleştirilecek yarıyıl tatili programında, sanatın farklı alanlarından beslenen 5 yeni çevrimiçi içerikle toplam 10 atölye yer alıyor. Maske yapım, müzik, mimari, haritalama ve gazete kültürüne odaklanan çevrimiçi atölye programı, uzmanlar eşliğinde, çocukların yarıyıl tatilinde kültür ve sanatla buluşmasına imkân sağlayacak.

6-8 ve 9-12 yaş grupları için hazırlanan farklı içeriklerle, 24 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında hafta içi her gün gerçekleştirilecek ücretsiz programa katılım için rezervasyon gerekiyor.

Rezervasyon linki: https://rezervasyon.iksv.org/altkat

İKSV’nin 50. Yılını kutlayacağı 2022 yılının bu ilk atölye programı İstanbul kentinden ve İKSV Alt Kat’ın Anuşka’nın Atölyesi ile ortaklaşa hazırladığı “Mitolojik Hikâyeler” serisinden ilham alıyor.

İKSV YouTube kanalındaki 6 bölümlük seriyi izlemek için:

https://youtube.com/playlist?list=PLuQa3KrjTxnQso5FssRdjKq_JSVk7C-Bq

İKSV Alt Kat Yarıyıl Tatil Çevrimiçi Etkinlik Programı

  • “Fidias’ın Hayali” mimari tasarım atölyesi (6-8 yaş):

24 Ocak Pazartesi, Saat 11.00 // 1 Şubat Salı, Saat 11.00

Tasarımını ve yürütücülüğünü İKSV Alt Kat ekibinden sanat tarihçisi Irmak Erdurak’ın üstlendiği bu atölye ile çocuklar, mitoloji ve Athena ile ilgili hikâyeler üzerine konuşurken Mimar Fidias ile tanışıyor. Çalışma sırasında katılımcılar Mimar Fidias’ın hayaliyle şekillenen Parthenon’a adım atarken tasarıma ve mimariye dair yeni fikirler de ediniyor.

  • “Medusa’nın Gizemi” maske yapım atölyesi (6-8 yaş):

25 Ocak Salı, Saat 11.00 // 3 Şubat Perşembe, Saat 11.00

Tasarımını ve yürütücülüğü Atölye Pikolo’nın üstlendiği bu atölyede çocuklar; yüzyıllar boyunca anlatılan mitolojik hikâyelerin kahramanlarını yakından tanıyıp bazen bir mozaik, bazen bir heykel olarak karşımıza çıkan Medusa’nın maskelerini yapıyor. Atölye süresince Medusa’nın yanı sıra Athena, Zeus, Hades, Artemis gibi mitolojik kahramanlarla tanışan katılımcılar Pergamon Akropolü, Yerebatan Sarnıcı, Kibyra ve Prusias ad Hypium gibi antik kentlere ve yapılara da uğruyor.

  • “İstanbul’un Efsanevi Yaratıkları” haritalama atölyesi (9-12 yaş):

26 Ocak Çarşamba, Saat 14.00 // 31 Ocak Pazartesi, Saat 14.00

Şehir Dedektifi inisiyatifi kurucusu ve kent tarihçisi Gizem Kıygı yürütücülüğünde gerçekleştirilecek bu atölye ile çocuklar, hakkında çok sayıda efsane, masal, anlatı olan İstanbul’un sinirli yaratıklarını ve yaşadıkları yerleri keşfediyor. Katılımcılar, İstanbul masallarının içinde sıkça geçen masal yaratıklarını tanıyarak yaşadıkları söylenen yerleri masal eşliğinde çevrimiçi bir harita üzerinde geziyor, gezi sonrasında ise birlikte yeni sihirli yaratıklar yaratarak yeni bir İstanbul haritası tasarlıyor.

  • “Çocukların Şehir Postası” gazete atölyesi (9-12 yaş):

27 Ocak Perşembe, Saat 14.00 // 2 Şubat Çarşamba, Saat 14.00

Çocuk çalışmaları uzmanı Ceren Suntekin’in tasarlayıp yürütücülüğünü üstlendiği bu atölye ile çocuklar dijital gazete hazırlık sürecine eşlik ediyor ve yaşadıkları şehirler için kendi gündemlerini belirliyorlar. Yaşadıkları şehri kendi bakış açılarıyla değerlendirip fikirlerini yazarak ya da çizerek aktaran katılımcıların üretimleriyle hazırlanacak posta, atölyeler sonunda katılımcılarla paylaşılıyor.

  • “Zephyros’un Melodik Rüzgârları” müzik atölyesi (6-8 yaş ve 9-12 yaş):

6-8 yaş için 28 Ocak Cuma, Saat 11.00

9-12 yaş için 4 Şubat Cuma, Saat 14.00

İKSV tarafından kurulan Birlikte Güçlü Sesler Çocuk Koroları’nın şefi Zeynep Eren Kovankaya’nın tasarladığı bu atölyeye katılan her çocuk mitolojik hikâyelerden esinlenerek bir mitolojik kahraman hayal eder. Şarkı söylerken kullanılan ses, nefes ve beden üçlüsünü göz önünde bulundurarak müzik keşfine çıkan çocuklar, anlatılan mitolojik hikâyeyle müzikal bir dünyaya da adım atıyor. Müzik ve ses keşfinin yanı sıra katılımcılar, hayal ettikleri kahramanlar için birer anahtar/tılsım tasarlıyorlar.

– Atölyeler Zoom uygulaması üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

-Atölye malzemeleri katılımcılar tarafından temin edilmelidir. Tüm atölyeler için gerekli olan malzemelerin listesi, atölye öncesinde katılımcılarla paylaşılacaktır.

-Rezervasyon ve diğer bilgilere https://www.iksv.org/tr/haberler/iksv-alt-kat-yariyil-tatili-atolyeleri üzerinden ulaşılabilir.

İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları ve Alt Kat Hakkında

İKSV üç temel amacından birini kültür politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak olarak tanımlıyor. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları birimi, kültürel hayata erişim ve katılım hakkını odağa alan bir yaklaşımla araştırmalar yürütüyor ve vakfın tüm faaliyetlerini veriye dayanan çalışmalarla destekliyor. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları, bu doğrultuda raporlar ve politika metinleri hazırlıyor ve bunları kültür-sanat aktörleri arasında çeşitli etkinlikler yoluyla tartışmaya açıyor, İKSV’nin üç yıllık stratejik planlarını oluşturuyor, İKSV Alt Kat’ta başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm dezavantajlı gruplara yönelik yaratıcı bir etkinlik programı sunuyor ve İKSV’nin farklı birimlerinin bir arada yürüttüğü uluslararası projelerin stratejik planla uyumlu olarak tasarlanması için koordinasyonu sağlıyor.

İKSV Alt Kat, kültür ve sanata erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla kurulduğu 2019’dan bugüne 550’den fazla fiziki ve çevrimiçi etkinlik gerçekleştirdi, 7.500’den fazla çocuk ve gençle buluştu, dijital içerikleriyle 300.000’den fazla görüntülenmeye ulaştı. Salgın koşullarında çevrimiçi etkinliklerle çocuklara, gençlere ve ailelere yönelik farklı sanat disiplinlerinde dijital atölye ve içerikler sunan İKSV Alt Kat, 2022 yılında İKSV festival programlarında erişimi kısıtlı grupların katılımına yönelik etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.