Connect with us

Genel

Uykusuzluk Sorunu ve Çözümleri

Published

on

Çoğumuzun akşama kadar evden çıkmadığı bu tarihi günlerde hepimizin en büyük sorunlarından biri olmaya başlayan uykusuzluk sorunu gecemizi gündüzümüzü karıştırdı. Bizim de bu sorundan muzdarip olduğumuzu belirterek çözümlerin neler olduğuna ve sorunun tam olarak ne olduğunu anlatmaya geçelim.

 

Uykusuzluk problemi, kişinin normal uyuma saatlerinde kendini uyanık kalmaya zorlayarak, uyku düzenini şaşırtmasıdır. Bir örnek üzerinden örnek vermek gerekirse; ‘Bir kişi günde 16 saat uyanık ve 8 saat uyuyor olsun. Uyanık kaldığı 2 saat için 1 saat uyuyor anlamına gelir. Eğer o kişi her gün uyuma saati olan 00:00’da uyumaz ve 01:00’da uyursa o kişi 1 saat daha fazla uyanık kaldığı için vücut otomatik olarak 30 dakika daha fazla uyuyacak ve o kişi 09:30 da uyanacak böylece o gece de 00:00 da uykusu olmadığından uyuyamayacağından uyku sorunu yaşıyor olacak.’ bu örnekle daha iyi anlamışsınızdır. Uykusuzluğun da getirdiği bazı sorunlar vardır, bunlardan bazıları;

Psikolojiyi kötü etkileyebilir ve normal zamana göre daha agresif, sinirli olabilirsiniz.


Odaklanmayı düşürür, yaptığınız işe olan veriminiz düşer.


Yatmadan önce kafein, nikotin gibi uyarıcılardan uzak durun.


Uykudan 2-3 saat önce yüksek proteinli bir atıştırmalık, 1 meyve yiyebilirsiniz. Bu yiyecekler uyku düzenleyici hormonların yakımını artırır. Ancak uyku ritmini bozduğu için tahıl ve şekerden uzak durun. Yağlı, kızarmış, baharatlı, sirkeli, karbonatlı yiyecek ve içeceklerden de kaçının.


Uyku öncesinde yararlı bir gevşetici alışkanlık edinin. Ilık duş, kitap okuma, hafif germe egzersizleri, meditasyon gibi…


Uyku öncesi aşırı duygusal konuşmalar ya da ortamlardan kaçının..


Yatağa gidiş saatinizi değiştirmeyin. Sabah kalkmanız gereken saatte kalkın.

 

Uyku sorunu için başka çözümler;

  • Gün içinde şekerleme yapıyorsanız 30 dakikayı geçmesin. Fazlası gece uykusunu olumsuz etkiler.
  • Egzersiz iyi bir uyku kalitesi sağlar. 10 dakikalık kısa bir bisiklet ya da yürüyüş bile gece uykusu kalitesini belirgin bir ölçüde arttırır. Ancak yatağa gidiş döneminde yoğun egzersiz yapmayın.
  • Gün boyu doğal ışığa maruz kalın. Gece yatak odanız çok aydınlık olmasın.
  • Çarşaf ve nevresiminiz uygun, yastık ve yatağınız rahat olsun. Yatak odanız sıcak hatta ılık değil serin olmalı. Vücudu uykuya hazırlayan işaretlerden biri de çevre ısısının düşmesidir.
  • Yatak odanızda televizyon, cep telefonu gibi ışık ve ses kaynakları bulunmamalı. Gerekirse koyu perdeler, pervane, hava nemlendirici düzenekler, kulak tıkaçları bulundurabilirsiniz.
  • Elektrikli herhangi bir alet size 1 metreden daha fazla yaklaşmasın. Gürültülü alarmlar kullanmayın. Vücutta beklenti anksiyetesi yaratırlar.
  • Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Yatağa mümkün olduğunca erken gidin. Saat 23.00 en idealidir. Çünkü 23.00 ile 01.00 arası adrenal sistemimizin yenilenme zamanıdır. Bu sırada uykuda olsanız iyi olur. Safra kesesi de bu dönemde zehirleri vücuttan atar. Uyanıksanız zehirler karaciğere geri döner.
  • Yatak çorabı giyin. Ayaklar vücudun en çok üşüyen bölgesidir. Yatak çorabı giymek, gece uyanmalarını azaltır. Yatmadan önceki son 2 saat içinde dünyevi işlerinizi tamamen unutun.
  • Gevşeme CD’leri dinleyebilirsiniz. Sizi rahatlatan ruhani uygulamalar ve okumalar, uyku öncesinde yararlı olur.
  • Mümkün olduğu kadar az ilaç kullanın. İlaçların çoğu uyku düzenini etkiler.
  • İdeal kilonuza inin.
  • Size dokunan, gaz yapan gıdalardan kaçının.

Biz de kendi çözümümüz olarak alarm kurmayı öneriyoruz.

Buradan alarm kurabilirsiniz.

 

Diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar: Samet Muratoğlu