Connect with us

Dizi

Atiye Dizisi 2. Sezon İncelemesi

Published

on

  Netflix’in ikinci Türk dizisi olan Atiye, yaklaşık 10 aylık bir aranın ardından 10 Eylül Perşembe günü 2. sezonuyla geri döndü. Başrollerini Beren Saat ve Mehmet Günsur’un paylaştığı dizinin ilk sezonu karışık tepkiler almıştı. Bugün de ikinci sezonu önce biraz spoilersız sonra da spoilerlı bir şekilde inceleyeceğiz. Henüz izlemediyseniz ikinci sezonun fragmanını buradan izleyebilirsiniz Bu arada ilk sezonu da izlemediyseniz devam etmenizi pek önermeyiz. Dilerseniz hemen başlayalım. 

Nerede Kalmıştık?

Hatırlayacağınız üzere birinci sezonun sonunda Atiye ‘mor taşlı’ mağarayı bulmuş ve ölen kardeşi Cansu’nun yaşadığı ancak Göbeklitepe’nin olmadığı bir dünyaya geçiş yapmıştı. Öte yandan Erhan, Hannah tarafından bıçaklanmış ve Serdar da oğlu Ozan’ın ihbarı üzerine tutuklanmıştı.

İkinci sezonun ilk bölümü de Atiye’nin Cansu ile daha doğrusu ‘Elif’ ile sarıldığı yerden devam ediyor. Spoiler vermeden konuyu özetlemek gerekirse; Atiye onu kimsenin tanımadığı bir paralel dünyaya geçiş yapmıştır ve bu dünyada hamile kadınlar ölmektedir. Bunu değiştirmek de tabii ki yine Atiye’nin görevi olacaktır.

atiye

Konunun İşlenişi

Bu noktadan sonrası spoiler içeren alan olacak, lütfen dikkat. Atiye dizisi, ilk sezonda gördüğümüz bazı boşlukları bu sezonda doldurmuş göründü benim gözüme. Atiye ve Erhan da bu kez rolleri değiştirmiş gibi göründüler. Düğünü yapanın bu kez Erhan olması, ilk sezonun aksine bu kez Atiye’nin, ‘nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını’ sözü ile Erhan’ı ikna etmeye çalışması gibi örnekler verilebilir. Paralel dünyada hala hayatta olduğunu anladığımız Erhan’ın babası Nazım ise hikayede daha çok yol gösterici rolünü üstlenmeye çalışmış. Sürekli bahsedilen ‘seçilmiş kişi’ olayının da eski çağlara dek dayandırılarak güzel bir şekilde açıklandığını söyleyebilirim. Genel olarak baktığımızda konunun gayet akıcı bir şekilde işlendiğini söylemek mümkün.

Biraz da olumsuz yönden bakacak olursak ilk sezondaki bilinmezliğin getirdiği gizem ve heyecanın biraz da olsa düşük kaldığını ve hikayenin ara sıra mantık hataları ile gölgelendiğini söylemek mümkün. Parasız pulsuz olan Atiye’nin sürekli seyahat edebilmesi, mekan geçişlerindeki sıkıntılar, polisin yukarıdan gelen ateşi sadece izlemesi gibi olaylar bu mantık hatalarına örnek verilebilir. Tabii ki hikayenin hızlı işleyişi için böylesi daha doğru olabilir, ancak ufak da olsa böyle ayrıntılar gözüme batmadı desem yalan olur.

Oyunculuklar

Gelelim oyunculuklara. Bu konuda açıkçası hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. Özellikle başroller Beren Saat ve Mehmet Günsur’un maalesef pek beklentilerimi karşıladığını söyleyemeyeceğim. Beren Saat, Aşk-ı Memnu’daki ‘Bihter’ performansıyla göz doldurmuştu ancak özellikle bu sezonda, en iyi oyunculuğunu sergilemediği açık. Belki de rol gereği böyle düz ve soğuk oynadı, en azından temennim o yönde. İlk sezonda olduğu gibi yine ‘Serdar’ rolündeki Tim Seyfi ve ‘Zühre’ rolündeki Meral Çetinkaya’nın ise güçlü oyunculuklar sergilediğini söylersek pek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

atiye

Sonuç

Sezon sonunda Atiye, aradığı geçidi sonunda bulur ve bir şekilde hastaneden kaçıp mağaraya gelen ”kendi dünyasının Erhan’ı” ile buluşur. Ancak Atiye, paralel dünyadaki hamile kadınları kurtarmak için bir karar verir ve ikinci dünyaya geri döner. Atiye doğumunu yapar ancak bebeği kaçırılır. En sonda da ilk sezonun açılışında gördüğümüz cenaze sahnesiyle Atiye’nin bebeğini arayışını ve kaçıranın da Ozan olduğunu izleriz. Ve bunlar yetmezmiş gibi anlarız ki Ozan, artık babası Serdar’ın daha önce çalıştığı ekranın arkasındaki ‘Karanlık Güçlere’ hizmet etmektedir. Bu gördüğümüz Ozan, üçüncü bir dünyadan gelen bir Ozan mı onu bilmiyoruz. Belki de ikinci dünyadaki Ozan aslında ölmemişti. Evet bence de, biraz kafamız karıştı.

Atiye, bu sezonuyla pek çok kişi tarafından Dark dizisine de benzetildi. Benim görüşüm ortalama bir Türk dizisinin üstünde bir dizi olduğu ve Netflix Türkiye’nin en iyi işi olduğu yönünde. Tüm bunlarla beraber, dizinin Göbeklitepe ve Kapadokya gibi turizm değerlerimizi de başarılı bir şekilde tanıtması bence Atiye’nin başka bir artısı. Eksikleri tabii ki var ancak kesinlikle izlenmeyecek bir dizi de değil. Benim bu sezona puanım 6.5/10.

Yazar: Yağız Ahmed Palaz


Sitemizdeki diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.