Connect with us

Konser

Müzikte Kadın Konserleri

Published

on

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı bir hafta boyunca Cumhuriyet ile gelen Özgürlük, Eğitim ve Kadın hakları, Konservatuvarların kuruluşu bileşimleri  sonucunda bu alanlarda  yetişerek dünyaya açılabilmiş kadın müzisyenlerimizin konser salonları ve evlerinde canlı olarak yapılan çekimlerle oluşan digital Müzikte Kadın Konserleri ile kutluyor.  

Kadın

Türkiye Cumhuriyeti’nin çoksesli müzik hareketinin başladığı şehir olan Başkent Ankara başta olmak üzere ülkemizin müzikal kapasitesi ile klasik müzik alanında yetiştirdiği müzisyen ve toplulukların sanatsal kapasitelerini geliştirmeleri, eser üretimlerini teşvik ve tanıtımları için tüm olanakları ile hizmet eden ve Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin de organizatörü Sevda-Cenap And Müzik Vakfı olarak 29 Ekim Bayramı’mızı Cumhuriyet Kadınlarının seslerini, sözlerini sizlere ulaştırarak kutluyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

24-29 Ekim Cumhuriyeti haftası boyunca her gün, her biri  hayatta, doğal yaşamın bir parçası olan anne, eş, kız çocuğu vb. gibi farklı toplumsal sorumluluklara da  sahip, kendini müziğe adamış ve zorlukları aşarak bu noktalara ulaşmış kadın müzisyenlerimiz ile Vakfımızın SCA Müzik Vakfı adresli youtube  kanalında sizlerle buluşturuyor, sonrasında istediğiniz gün aynı kanaldan izleyebileceğiniz bir arşiv oluşturuyoruz. 

Kadın

Sanatçılarımızın Dilinden Akanlarla 29 Cumhuriyet Bayramı’mızı Kutluyoruz

Gülsin Onay,  Bazı günler, olaylar ve kişiler vardır ki sadece bir kişinin değil bir ülkenin, bölgenin, milyonların hayatını etkiler dünya tarihine iz bırakır. Tüm milli günlerimizi ayrı ayrı önemser ve özel kutlamalarına katılırım. Vakfında organizatörlerinden olduğu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları nedeniyle 19 Mayıs 2015 akşamı Anıtkabirde gerçekleşen tarihi konserin ilk bölümünde vermiş olduğum resital hayatımın unutulmaz konserlerinden biridir.

Kadın

29 Ekim Cumhuriyet bayramına gelince kalbimin farklı attığını söyleyebilirim.  2 yıl sonra 100. Yaşını kutlayacağımız Cumhuriyet çınarı sayesinde bugün sizlerle Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nın  “Müzikte Kadın” konserinde buluşabiliyorum.

29 Ekim 1923’de kurulan Cumhuriyet’imizin varlığı ile evimde keşfedilen yeteneğimi geliştirme ve açılan ilk eğitim kurumlarından olan  konservatuvarda bir kadın sanatçı olarak  yetişme şansım oldu. Devletimizin “Harika Cocuk Yasası” ile Pariste eğitimimi sürdürdüm. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ünvanına layık görülmenin onurunu, ülkemi dünya çapında temsil etmenin gururunu yaşadım, yaşıyorum. Butün bu ve daha nice kazanımlari bizlere yasatan,  demokrasi temelli bağımsız bir Türkiye’yi bizlere bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere  tüm silah arkadaşlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum 

Kadın

Allegra Ensemble,. Grup üyelerinden küçük yaşta konservatuvarda müziğe başlayan keman sanatçısı Ümmiye Özdem “Cumhuriyetten itibaren kız çocuklarının kazandığı eğitim hakkı ve özellikle de klasik müzikten bahsedersek pek çok konuda olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’e dayanıyor sırtımız. Onun sanat, bilim konularındaki Cumhuriyet sonrası Türkiye’de yaptığı çok önemli devrimlerle, atılımlarla konservatuvarlar, bir sürü müzik okulu, operalar, senfoniler, tiyatrolar kuruldu. Bu gerçekten çok büyük bir vizyon ve başarı. Bir savaş sonrasında özelliklede batı ile doğu arasında kalmış bir ülke için gerçekten çok önemli. Öğretmen okulları ve köy enstitüleri de çok önemsenmeli.  Özellikle eğitime çok daha uzak kişilerin bu anlamda kız çocuklarının yeteneklerinin keşfedildiği bir modeldi.  Bizler bugün sizlerle Cumhuriyet değerleri sayesinde buluşabiliyor ve müziğimizi icra edebiliyoruz. 

Kadın

Ayşedeniz Gökçin,   “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın düzenlediği Müzikte Kadın temalı dijital konser serisinde yer almaktan mutluluk duyuyorum. İlk konserimi 9 yaşında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı yararına yaptım ve aynı zamanda yine yıllar sonra vakfın düzenlediği Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde yer aldım. Cumhuriyet olmasaydı bunların hiçbiri de olamazdı 

Kadın

Nemeth Quartet, Grup “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın düzenlediği Müzikte Kadın Seriye Nemeth Quartet olarak katıldığımız için çok mutluyuz. Müzikte Kadın teması olduğu zaman tabi ki de büyük değerlerimizden, büyük ustalarımızdan bahsetmeden geçmek mümkün değil. Bunların başında İdil Biret, Gülsin Onay, Ayşegül Sarıca, Suna Kan, Ayla Erduran, Leyla Gencer gibi birçok sanatçımız var ve bu sanatçılar bizlere çok yol açmışlardır, bizleri inanılmaz temsil etmişlerdir. Tabi ki hepsi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği Kadına seçme ve seçilme hakkından sonra olmuştur. Bu bizi çok mutlu eden ve ne kadar ilerici, ne kadar ufku geniş bir ülke olduğumuzun bir örneğidir” sözleriyle duygularını anlattılar. 

AGOFON Güneş Kadınları, İpek Atila- keman, Ülker Tümer-viyolonsel, İlayda Deniz Oğuz-piyano, Zeynep Iraz Kırbız- trombon, Melisa Büyükyörük-fagot, Elif Özdemir-klarinet, Elif Ece Cansever-keman … Cumhuriyet ile elde edilen haklarla ve kurulan kurumlarda eğitimlerini tamamlamış ve yurt dışında ülkemizi temsil eden genç kültür diplomatlarımız da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, bu duygular ile de Türk Kadınını temsil etmenin sorumluluğunu taşıyorlar.