Connect with us

Genel

Araba Motorları

Published

on

araba motorları öne çıkan görseli

Günümüzdeki motorlu araçların tarihi 1885 ‘ e dayanır. Karl Benz’in yaptığı içten yanmalı motorlu araba günümüzdeki arabaların atasıdır.
Çağımızın en önemli ürünlerinden biri olan arabalar hayatımız kolaylaştırmakla birlikte zaman kazanmamıza da vesile oluyor. Hepimizin bildiği gibi arabalar; tekerleği, kapıları, motoru, koltukları ve birçok özelliği olan makinelerdir. Peki biz araba dediğimiz bu makineleri ne kadar iyi tanıyoruz ya da bunlar nasıl çalışıyor biliyor muyuz? Bir pedala basmamızla nasıl hareket ediyor bu arabalar? Hadi hep birlikte arabanın en önemli mekanizması olan motorlara bakalım.

Önce içten yanmalı motorlara bakalım;
İçten yanmalı olarak tabir edilen motorlar; dizel motorlar ve gaz tribün motorlarıdır.İçten yanmalı motorlarda yüksek enerjili olan yakıtlardan (Ör: Benzin) az miktarda kullanılmasıyla kapalı alanda yakıt ateşlenir ve bunun sonucunda bir patlama gerçekleşir. Patlama sonucunda oluşan gaz genişlemesiyle çok büyük ölçekte enerji açığa çıkar.
Ortaya çıkan enerjinin ne kadar kuvvetli olduğunu örneklendirmek gerekirse; bu enerji ile bir parça taş 500 metre ileriye rahatlıkla fırlatılabilir. Böylece ortaya çıkan enerji, bu parça için hareket enerjisine dönüştürülmüş olunur.
Ortaya çıkan enerjiyle bir patlama yaratılır. Bir dakikada bu patlamayı yüzlerce defa yapabilecek bir silindir ile bu enerji kontrol altına alınabilir ve böylece araba hareket edebilir.
Hemen hemen tüm araçlarda benzin yakıtını hareket enerjisine dönüştürmede ve 4 zamanlı ya da darbeli yanma silindir motoru kullanılmaktadır.
1- Giriş Zamanı
2- Sıkıştırma Zamanı
3- Yanma Zamanı
4- Çıkış Zamanı

Dıştan yanmalı motor;
Dıştan yanmalı olarak tabir edilen motorlara en iyi örnek; eski tip tren motorları ve botlardaki buhar motorlarıdır. Yakıt olarak kullanılacak olan odun, kömür, yağ gibi yakıtlar. buharın oluşturulması amaçlı, motor dışında yanar ve oluşan buhar motora hareket gücü sağlar.
İçten yanmalı olarak tabir edilen motor çeşitleri, dıştan yanmalılara göre daha verimlidir.
Daha da detay verirsek; içten yanmalı olan motorlar, dıştan yanmalılara göre aynı mesafede daha az yakıt tüketirler ve aynı gücü sağlayacak olan içten yanmalı bir motor, dıştan yanmalı çeşidine göre çok daha küçük boyutlardadır.