Connect with us

Genel

Cüce Gezegenler Hakkında Bilgiler

Published

on

Cüce gezegen nedir?  Diğer gezegenlerden farkı ne? 

Evrendeki bir oluşum ne zaman cüce gezegen adı altında kayda geçer? Bunu anlamak ve belirlemek işin karmaşık tarafı. Bir gezegeni belli bir kategori altına sokmak hemen veya kolayca olabilecek bir şey olmadığı için bu konuda hala bir sürü tartışma konusu var.  

Cüce gezegen nedir sorusuna şu cevabı verebiliriz;   

cüce gezegen

 

 Uluslararası Astronomi Birliğine göre cüce gezegenler24 Ağustos 2006 tarihinde yapılan yeni tanımlamada bir gök cismi kategorisidir. Bu tanım şu an yalnızca Güneş Sistemi için geçerlidir. Güneş Sistemimizde gezegen olabilmek için bütün özelliklere sahip olan ya da bir kısmına sahip olan fakat başka yerel nesneleri kendi etkisi altına toplayabilecek kütle çekim gücüne sahip olmadığı için bu kategori içinde yer alır.  

 Bu tanım ve özellikler Plüton’un 2006’da gezegenlikten çıkarılmasına sebep olmuştur. Çünkü Plüton henüz bünyesine katamadığı cisimlerle aynı yörüngede yer alıyor ve dönüyor. Dahası bu cisimlerden biri (Eris) Plüton’dan daha büyük.

Güneş Sistemimizde keşfedilenler 

Günümüzde başta Plüton olmak üzere beş tanesi daha biliniyor. Bunlar Plüton, Eris, Makemake, Haumea ve Ceres’dir. Bunların dışında Oort adı verilen bölge, Güneş Sistemi’nin dışındaki Kuiper Kuşağı’nda bulunur ve burada olan birçok gezegen bu kategoriye girmek için aday olarak bulunur. Bu cüce gezegenler aynı Güneş Sistemi’ndeki ana sekiz gezegen gibi birçok çeşitlilik gösterir ve bunların arasında kendi uydusu olan bir tek Plüton’dur. 

 twitter beğeni hilesi 

cüce gezegen

 

Dünya ile cüce gezegenlerin büyüklük kıyaslaması  

Çapı 12.742 km olan Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı 150 milyon kilometredir ve yörünge süresi ise bir yıldır. Bu cüce gezegenler arasında 942 km çap ile en küçüğü olan ve Dünyaya en yakın olan Ceres’in Güneş’e olan uzaklığı 414 milyon km olup yörünge süresi 4,6 yıldır. Dünya’ya en uzak olan cüce gezegen Eris, 2.326 km çap ile bilinen en büyük cüce gezegen olma unvanını taşımaktadır. Eris’in Güneş’ten uzaklığı 10,1 milyar km olup yörünge süresi ise 557 yıldır. 

 

Sizler gezegen sayılmasanız da biz sizi seviyoruz 🙂 

 

Yazar: Kadir Mert Mavuk