Connect with us

Kitap

Evde, Pelin Batu’nun Kitaplarını Okuyorum

Published

on

 İnkılâp Kitabevi, küresel COVID-19 salgınına karşı alınan sağlık önlemleri nedeniyle evlerine kapanan okurlara #evdekalkitaplakal etiketiyle, yazarlarının eserlerinden öneriler sunuyor. Şair, yazar, tarihçi ve oyuncu Pelin Batu, ilham verici, cesur otuz kadının hayatını anlattığı biyografi türündeki kitabıyla Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar ile Cam, Rüzgârlar Kitabı, Labirentin ve Her Şey Bir Hikâye ile Başladı adlı şiir kitaplarıyla, inkilap.com’un yanı sıra dr.com.tr ve kitapyurdu.com adreslerinde okurları bekliyor!

Kadınlar tarihte çoğunlukla ya yoktular ya da kötücül bir hikâye biçiminde yer aldılar. Bugün “resmi tarih” denen meta-kurguda kadınlar; iktidar, din, kapital hikâyelerinde birer garnitür olarak yer alan tehlikeli, görünmez varlıklardı… Bin yıllar boyunca görmezden gelinen kadınları yoktan var eden yeni tarihçilerin taze bir metodoloji ile resimdeki boşlukları doldurmaları gerekiyordu. İnkılâp Kitabevinden, Pelin Batu’nun Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar kitabı tam da bu boşluğu doldurma da önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Pelin Batu, tarihten seçtiği ilham verici ve cesur otuz kadının hayatını anlatıyor. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, cesur kadınlar/insanların, tarihin seyrini değiştirebileceğini gösteriyor. Tüm çifte standartlara ve zorluklara rağmen bildikleri yolda devam eden kadınların hikâyesini anlatan kitap, kimi yüreklendirici kadının her koşulda dik durabildiğini, savaşabildiğini gözler önüne seriyor. Tarihsel dönemeçleri günün toplumsal-siyasal koşullarını ele alarak sunan Pelin Batu, kitabıyla ilgili olarak “Hepimizin ihtiyacı olan cesareti en çok kadınlarda gördüm, cesaretin bulaşıcı olduğuna inandığım için hikâyelerini anlatarak sizi de harekete geçirmek istiyorum.” diyor.

  Pelin Batu’nun, İnkılâp Kitabevi’nden yayımlanan Cam, Rüzgârlar Kitabı, Labirentin ve Her Şey Bir Hikâye ile Başladı adlı kitapları ise, okurlarını şiir evrenine konuk ediyor. Rüzgârların, denizlerin, doğanın, mitolojinin, aşkın ve varoluşun labirentlerinde okuru şiir yolcuğuna çıkartan Batu, her bir şiirinde duygulara tercüman olurken okuru o derinliğin içinde içsel yolculuğa ve sorgulamaya götürüyor.

Mitolojinin dünyasından izler taşıyan şiir kitaplarında okuruna, çağlar boyu inanılmış kadim bir efsanenin yeni dizelerini sunuyor. Pelin Batu, farklı dillerde de yazdığı şiirlerin dünyasını, kendi düş dünyasıyla birleştiriyor.

Şair, yazar, tarihçi ve oyuncu Pelin Batu’nun Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar, Cam, Rüzgârlar Kitabı, Labirentin ve Her Şey Bir Hikâyeyle Başladı adlı kitapları, İnkılâp Kitabevi etiketiyle inkilap.com, dr.com.tr ve kitapyurdu.com adreslerinde!

 

PELİN BATU HAKKINDA

Pelin Batu 1978’de doğdu. Marymount Lisesi’nden mezun olduktan sonra New York Üniversitesi’nde edebiyat ve drama okudu. Boğaziçi Üniversitesi tarih lisansını bitirdikten sonra yine aynı okulda Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Sinema kariyerine Ferzan Özpetek ile başladıktan sonra pek çok filmde oynadı. Belgesellerde görev aldı ve çeşitli televizyon programları yaptı.

Arkeoloji ve çevre konularını irdeleyen “Memleket Hikâyeleri” adlı bir gezi programı ve “Yüzleşme” adlı bir tartışma programı hazırlayıp sundu. İlk kitabı Glass/Cam 2003 yılında çıktı. 2009’da ikinci şiir kitabı The Book of Winds/Rüzgârlar Kitabı yayımlandı. Bu iki eseri, Resim Defteri ve Kayıp Şeyler Divanı adlı kitapları takip etti. 2018 yılında, daha önce dergilerde yayımlanan şiirlerini Labirentin başlığı altında kitaplaştırdı. Ardından, Her Şey Bir Hikâye ile Başladı adlı mitolojik şiirleri ve Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar adlı kitapları okurla buluştu. Türkiye ve çevresinde pek çok sivil toplum örgütüyle insan hakları ve çevre meseleleri için çalışmaktadır.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.


Sitemizdeki benzer haberlere buradan ulaşabilirsiniz.