Connect with us

Bilim Teknoloji

Mektubunuz Var! Kimden? Corona’dan…

Published

on

mektubunuz var

Covid-19 Etkeni SARS-CoV-2’den Mektubunuz var!

Ey İnsanlar !

Biliyorum bana kızgınsınız, önce Çin’de sonra başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde insanlar arasında yayıldım, 22 Mart 2020 itibariyle 300 bine yakın insana bulaştım, bunların tahmini % 4’nün ölümüne neden oldum, üstelik yayılmaya devam ediyorum. Bir kabus gibi dünyaya çöktüm, sizi evlerinize kapattım, birçok kişi iş yerini kapatmak zorunda kaldı, eğitim-öğretime neredeyse dünya genelinde ara verildi. Sizlere korku saldım. Evet tüm bu nedenlerden dolayı bana kızgınsınız. Bunlar doğru ama sizin de sorumluluğunuz var.

Ben çok uzun zamandan beridir Çin’deki vahşi yaşamda memeliler ve kuşlarda sakin bir yaşam sürüyordum, hala da sürüyorum. Ne zamanki siz içinde yaşadığım bu memeliler ve kuşları avlayıp Çin’deki pazarlarda satmaya başlayıp etlerini yemeğe kalktınız, işte o zaman pazarlardaki insanlardan birine bulaştım. İnsanlar arasında yayılma özelliğim çok yüksektir, hemen ilk kişiden başlayarak yayılmaya başladım. Sizler koyunları, keçileri, danaları, tavukları evcilleştirdiniz, etlerini tükettiniz bunlar size yetmezmiş gibi vahşi yaşamda kendi hallerinde yaşayan ve kimseye bir zararı olmayan hatta sizlere faydaları olan memelileri ve kuşları da avlayıp yemek istediniz. Siz de bunları bir düşünün. Başka hatalar da yaptınız. Çin’de virüsü kapmış insanların uçaklarla birçok ülkeye gitmesine zamanında hayır demediniz, yayılmama sebep oldunuz. Ben kendi başıma internetten kredi kartıyla uçak bileti alıp bir yerden bir yere gidemem, hatta bulunduğum şehirde bile hareket edemem, gezemem, beni uzak diyarlara taşıyan sizlersiniz. Çin’de insanlar arasında ilk yayılmaya başladığımda birçok ülke bunun ciddiyetini anlamadı veya önem vermedi, beni taşıyan insanların kıtalararası hareketine izin verdiniz, böylelikle dünyada yayılmaya başladım.

Benim tek bir amacım var, uygun hücre bulduğumda üremek üremek üremek. Ama bunu yaparken bazı insanlara özellikle 65 yaş üstü, kronik hastalıkları olan veya herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla etkili oluyorum. Uzaktan bazı sorular duyuyorum, daha ne kadar aranızda dolaşırım diye, bu size bağlı, bana karşı alacağınız önlemlere bağlı, bana değil. 

İmza

Covid-19 etkeni SARS-Cov-2.

22 Mart 2020, Wuhan-Çin. 

 

Prof. Dr. Ahmet Asan

Trakya Üniv. Fen Fak. Biyoloji Böl. Edirne.

#evdekal