Kültür & Eğlence
‘Vatman’ Madame Tussauds İstanbul’da
BEYOĞLU BELEDİYESİ BAŞKANI AHMET MİSBAH DEMİRCAN:
“BEYOĞLU, İSTANBUL’U VE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK YETKİNLİĞE SAHİP”
Beyoğlu’nun simgesi olan nostaljik tramvaya dikk ati çekmek için hazırlanan Vatman figürünün tanıtım etkinliğe katılan Başkan Demircan, “Şehir kültürü; tarihiyle, caddeleriyle, sokaklarıyla, mimari eserleriyle ve en önemlisi insanlarıyla var olur ve yaşar. Beyoğlu bu anlamda çok talihlidir. Sokaklarımızda, tarihi binalarımızda ülke, imparatorluk coğrafyaları ve dünya tarihi, adeta resm-i geçit yapar. Beyoğlu, İstanbul’u ve Türkiye’yi temsil edecek bir yetkinliğe sahiptir.” dedi.
Beyoğlu’nun simgesi nostaljik tramvayın 1950’li yıllardaki ikonik sürücüsü Vatman’ın bal mumu heykeli, Madame Tussaudsİstanbul’da sergilenmeye başlandı. Yapımı 8 ay süren Vatman figürünün tanıtımı için istiklal caddesinde özel program düzenlendi. Beyoğlu Belediyesi ve MadameTussauds İstanbul işbirliğinde İETT Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, Vatman ve sanat güneşimiz Zeki Müren figürleri “Beyoğlu’nda Gezersin” şarkısı eşliğinde nostaljik tramvay ile kısa bir yolculuğa çıktı. İstiklal Caddesinde bulunan yerli yabancı bütün vatandaşların büyük beğenisini toplayan etkinliğin ardından Vatman figürü, MadameTussauds girişinde ziyaretçilerin hatıra fotoğrafı çektirdiği Tramvay dekorunun yanındaki yerini aldı.
BEYOĞLU, İSTANBUL’U VE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK BİR YETKİNLİĞE SAHİP
Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan, etkinlikle ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Şehir kültürü; tarihiyle, caddeleriyle, sokaklarıyla, mimari eserleriyle ve en önemlisi insanlarıyla var olur ve yaşar. Beyoğlu bu anlamda çok talihlidir. Sokaklarımızda, tarihi binalarımızda ülke, imparatorluk coğrafyaları ve dünya tarihi, adeta resm-i geçit yapar. Demem o ki Beyoğlu bir dünya şehridir. Dünyanın hafızasını taşımaktadır. Beyoğlu, İstanbul’u ve Türkiye’yi temsil edecek bir yetkinliğe sahiptir. MadameTussauds da dünyaca ünlü bir müze. Şehrin hafızasında yaşayan insanların, sembollerin balmumundan heykellerini yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.
BEYOĞLU NOSTALJİSİ VATMAN’I YAŞATMAYI ARZU ETTİLER
Başkan Demircan, “Bugün müzede bulunan balmumu heykellerinin arasında Beyoğlu nostaljisi, hayatımızın önemli bir parçası olan Vatman’ı da yaşatmayı arzu ettiler. Vatman tramvay içerisindeydi. Aynı zamanda sanat dünyamızın güneşi Zeki Müren burada. Müzeye gelen ziyaretçiler, bizim kültürümüzü anlamaya, tanımaya geliyorlar. Dolayısıyla bizim insanımızı, tarihi şahsiyetlerimizi, tarihimizi müzede tanıma fırsatı buluyorlar. MadameTussauds Müzesi’ni Beyoğlu’nda misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürler.” şeklinde konuştu.
KÜLTÜREL DEĞERİ GELECEĞE TAŞIMAK BİZİ OLDUKÇA MUTLU EDİYOR
MerlinEntertainments Grup Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner ise “Beyoğlu ve İstanbul’un 60’ı aşkın senedir simgesi olmuş nostaljik tramvay ve Vatman’ını gerçeğine en yakın haliyle sizlerle buluşturmak ve bu kültürel değeri geleceğe taşımak bizi oldukça mutlu ediyor.” dedi.
FİGÜR İÇİN 1950’Lİ YILLARIN İKONİK VATMAN’I SEÇİLDİ
Tarihi Vatman figürünün yapımında titiz bir çalışma gerçekleştirildi. Çalışma için yaklaşık iki ay süren İETT arşiv taramaları yapıldı. Millileşme ile birlikte 1950’li yıllar Beyoğlu tramvayının en ikonik ve karakteristik dönemini yansıttığı için bu yıllara ait Vatman fotoğrafları ve kostümleri detaylı olarak incelendi. Tüm bu araştırma ve geliştirme çalışmaları sonunda İETT arşivindeki dönemin fotoları ve portrelerine sadık kalınarak bir vatman figürü oluşturuldu. Vatmanın kostümü 1950’li yılların üniformasından birebir kopyalandı; şapkası özel olarak üretildi. Kostüm üzerindeki İETT logo ve sicil numarası pirinçten özel olarak üretildi. Figürün yapımı ise yaklaşık 8 ay sürdü.
İSTİKLAL CADDESİ’NİN EN ÖNEMLİ SİMGESİ
1955 yılında İstanbul’un her iki yakasında hizmet vermeye başlayan elektrikli tramvaylar, şehrin sürekli artan hızına ayak uyduramadıkları gerekçesiyle 12 Ağustos 1961 tarihinde Avrupa Yakası’nda, 14 Kasım 1966’da ise Anadolu Yakası’nda son seferlerine çıkarak yolcularına hüzünle veda etti. Ancak 1989 yılındaTaksim-Tünel arasındaki sembolik hat seçilerek yeniden hayata geçirilen Nostaljik Tramvay yolcularına yeniden kavuştu. Kırmızı-beyaz rengi ve orijinal haliyle kısa sürede benimsenen nostaljik tramvay, İstiklal Caddesi düzenlemeleri esnasında bir süreliğine seferlerine ara vermişti. Yakın zamanda yeniden faaliyete açılan sembolik hat, Türkiye’nin önemli simgelerinden biri olma özelliğini taşıyor.