Connect with us

Filmler

Christopher Nolan: Zamanı Büken Adam

Published

on

Christopher Nolan, İngiliz yönetmen, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editör. Yaptığı filmlerle büyük bir kesimin beğenisini kazanmış olan Nolan, günümüzde en çok hasılat yapan yönetmenlerden biridir. 1998 yılında Following (Takip) filmiyle kariyerine başladı ve bugüne kadar yaptığı 10 filmiyle Dünya çapında 4.7 milyar doların üzerinde hasılat yaptı. Bizler de bugün sizlere ünlü yönetmen hakkında biraz fikre sahip olmanız için kendisinin birkaç filmini tanıtacağız. Dilerseniz hemen başlayalım.

Memento (Akıl Defteri)

Christopher Nolan’ın yazıp yönettiği ve büyük çaplı ilk işi diyebileceğimiz 2000 yapımı bu filmin süresi 113 dakika.  Nadir rastlanan bir unutkanlık hastalığına yakalanan Leonard Shelby’nin (Guy Pearce) hikayesi işlenmekte. Leonard kim olduğunu bilmesine ve geçmişi hatırlamasına rağmen bazen 15 dakika öncesini dahi hatırlayamamaktadır. Bu hastalıkla baş etmeye çalışan kahramanımız bir yandan da karısının katilini aramaktadır. Özellikle farklı tarzdaki senaryosuyla o döneme damga vuran film, hala Nolan’ın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilmekte.

The Prestige (Prestij)

Yazar Christopher Priest’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan bu film 2006 yapımı ve 128 dakika uzunluğunda. 19. yüzyıl sonlarında Londra’da yaşayan ve birbirini alt etmeye çalışan iki sihirbazın hikayesini anlatıyor film. Robert Angier (Hugh Jackman) ve Alfred Borden (Christian Bale) hızla yükselen iki genç sihirbazdır. Robert, bir gösteri sırasında eşi Julia McCullough’un (Piper Perabo) trajik bir kaza sonucu ölmesinden Alfred’i sorumlu tutar ve ikili arasında ömür boyu sürecek olan düşmanlık başlar. Oyuncu kadrosunda Michael Caine, Scarlett Johansson ve Rebecca Hall gibi isimleri de bulunduran film güçlü oyuncukları ve özenle dokunmuş senaryosuyla sizleri bekliyor.

The Dark Knight (Kara Şövalye)

Nolan’ın 2005 yılında ”Batman Begins” ile başlattığı Batman serisi, 2008’de çıkan bu epik film ile devam etti. 8 dalda Oscar’a aday gösterilen filmin konusu şöyle: Batman, Teğmen Gordon (Gary Oldman) ve Savcı Harvey Dent (Aaron Eckhart), Gotham Şehri’ni suçlulardan temizlemiştir. Ancak ansızın ortaya çıkan Joker, şehri adım adım eski karmaşasına sürüklemektedir. Batman bir yandan kurtarıcılığa soyunurken bir yandan da şehirdeki rolünü sorgulamaktadır. Geçmişten günümüze pek çok kez çekilen ve pek çok aktör tarafından canlandırılan Batman rolünde bu kez Prestij’de de Nolan ile çalışan Christian Bale’i görüyoruz. Filmin ana kötüsü konumunda ise Joker karakteriyle Heath Ledger bulunmakta.  Şimdiye kadar çekilmiş en iyi süper kahraman filmlerinden biri olarak gösterilen film, IMDB’de 2 milyonu aşkın kişiden aldığı 9.0 puanla en iyi 250 film listesinde 4.sırada yer almakta. Film, Dünya çapında hasılatı 1 milyar doları aşarak o döneme dek en çok hasılat yapan süper kahraman filmi olmuştur.

christopher

Inception (Başlangıç)

Dev kadrosu ve orijinal senaryo kurgusuyla Dünya çapında çok ses getiren bir yapım Başlangıç. Filmin konusu şöyle: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır ve uzmanlık alanı zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında bilinçaltındaki değerli sırları çıkarıp çalmaktır. Ancak onun nadir görülen bu yeteneği onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeye mal olmuştur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş fırsatı gelmiştir ancak bu işte imkansızı yani ‘başlangıç’ı tamamlaması gerekmektedir. 148 dakika uzunluğundaki filmin oyuncu kadrosunda Morian Cotillard, Ellen Page, Michael Caine, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt ve Cillian Murphy gibi isimler bulunmakta. Tüm bunlarla birlikte ilk gösterimini 2010 yılında yapan Başlangıç filminin, 10.yılına özel olarak 14 Ağustos’ta ülkemizde yeniden gösterime girmesi planlanıyor.

christopher

Interstellar (Yıldızlararası)

2014 yapımı olan ve 2 saat 49 dakika uzunluğundaki bu filmin konusu şöyle: Teknik becerisi yüksek olan eski NASA pilotu Cooper, mısır tarlalarında çiftçilik yaparak iki çocuğuna mutlu bir hayat sunmaya çalışmaktadır. Eski mesleğini özleyen Cooper’ın karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar. Ailesinin ve insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekmektedir. Film, bizlere hem bir aile draması sunmakta hem de bilime farklı bir açıdan yaklaşmakta. Bunlarla beraber solucan deliklerinden kara deliğe kadar pek çok bilinmeyeni de bize kendi tarzında anlatan bir film Yıldızlararası. Özellikle müzikleri konusunda pek çok övgü alan bu filmin de müziklerini pek çok Nolan filminde olduğu gibi Hans Zimmer yapmakta. Oyuncu kadrosunda ise Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine ve Jessica Chastain gibi isimler bulunmakta.

christopher

Diğer Filmleri

Christopher Nolan’ın yazımızda yer veremediğimiz diğer filmleri ise şöyle: Takip (1998), Batman Başlıyor (2005), Kara Şövalye Yükseliyor (2012) ve Dunkirk (2017). 17 Temmuz 2020 tarihinde sinemalara gelmesi planlanan TENET isimli filmiyse pandemi sürecinden dolayı ertelendi. Film için şimdilik belirlenen tarih ise 26 Ağustos. TENET filminin Türkçe altyazılı fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar: Yağız Ahmed Palaz

Benzer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz