Connect with us

Kitap

Judith Malika Liberman ile “Ben Okurum”da Masalların Büyüsü’ne Davetlisiniz

Published

on

Judith Malika

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde masal anlatıcısı ve yazar konuğu Judith Malika Liberman’ı ağırlıyor. İkili, renkli ve ilginç sohbetlerinin odağına psikolog Bruno Bettelheim’ın Masalların Büyüsü adlı kitabını alırken Liberman, masalların özellikle çocuk algısında ve gelişiminde ne kadar önemli bir rol oynadığını etkileyici örneklerle anlatıyor. Masalların ele aldığı konuların, zannedilenden çok daha derin olduğunu ifade eden Liberman “Hikâyenin içinde çok zor ve karanlık noktalar olabilir ama günün sonunda o karanlıktan çıkacağını bilirsen, umut bu işte. Masallar bunu aşılıyor.” diyerek önemli bir noktaya değiniyor. Dünyadaki ciddisorunlara çözüm üretebilmek için hayal gücü çok güçlü bir nesil yetiştirmek gerektiğinin altını çizen Liberman “O yüzden çok masal anlatmalıyız çocuklarımıza.” diyor.

Judith Malika

“Ben Okurum” Edebi Türler Arasındaki Yolculuğunu Masalların Büyüsü Adlı Kitaplarıyla Sürdürüyor

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum” edebi türler arasındaki yolculuğunu, Avusturya doğumlu Amerikalı psikolog Bruno Bettelheim’ın Masalların Büyüsü adlı kitabıyla sürdürüyor. Serinin yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır, masal anlatıcısı ve yazar konuğu Judith Malika Liberman ile birlikte masalların hayatımızdaki yeri hakkında renkli, neşeli ve yararlı bir sohbete imza atıyor. Alt başlığı Masalların İşlenişi, Önemi ve Psikanalitik Anlamları olan Masalların Büyüsü adlı kitabı odağına alan sohbet, çocuklarımıza masal okumanın geliştirici etkilerinden yola çıkıp masalları psikanaliz gözlüğüyle irdelemeye dek uzanıyor.

Dinleyenlerin hayatlarına biraz masal katan bölüm, Başarır’ın her zamanki gibi kitaptan okuduğu çeşitli alıntılarla renkleniyor. “Neden masal anlatacağız konusunu açmak lazım önce ki, güvenle, neşeyle, isteyerek masal anlatabilelim, sonra nasıl masal anlatacağız konusuna geçeriz. Bu yüzden bir seminer geliştirmiştim “Kim Korkar Masallardan” diye. Benim iddiam şu ki: en çok yetişkinler korkuyor.” diyen bölüm konuğu Judith Malika Liberman, Bruno Bettelheim’ın sözlerini “Sen zannediyorsun ki, zor konuları ele almayarak çocuğunu koruyacaksın, oysa ki bu zor konulardan bahsederek çocuğunun gelişimini sağlayacaksın.” şeklinde özetliyor. Masalların, çocuğun ilgilen diğikonuları onun dilinden ve algılama şeklinde anlattığını vurgulayan Liberman, yetişkinlere çok doğal gelen metaforların, çocuklara da çok doğal geldiğini belirtiyor.

Masallara güvenin!

“Hayal kurmak burada olmayan bir şeyi görebilme ya da hissedebilme yeteneğimizdir. Hayal gücü bir kas. Ne kadar  çok kullanırsan, o kadar kuvvetlenir. Hayal gücü dünyada değişim yaratabilmek için kullanabileceğimiz tek kas. Dünyadaki bütün değişimler önce hayal edildi, sonra gerçekleştirildi.” diyen Judith Malika Liberman, hayal gücü çok güçlü bir nesil yetiştirmek, bunun için de çocuklara çok masal anlatmak gerektiğinin altını çiziyor. “Masal ‘Mutlu sona gitmek istiyorsan, kuyuya düşme’ demiyor, ‘Kuyudayken gizli kapıyı ara’ diyor.” diyerek masalların umut aşıladığını vurgulayan Liberman sözlerini “Masallara güvenin! Her şeyi bu kadar çabuk tüketen bir dünyada 2000 yıllık masallarhala burada, aramızda. Sebepsiz değil!” diyerek bitiriyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcastserisinin her bölümünde farklıbir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplarüzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’teBaşarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel , Spotify , Apple Podcasts , Podtail , CastBox ve Simplecast ’ten ulaşılabilir.