Connect with us

Genel

Soğuk Savaş’ın Sembolü Berlin Duvarı’nın Yıkılışı

Published

on

Berlin Duvarı (Utanç Süreci)

II. Dünya Savaşı’nı kaybeden Almanya ve başkenti Berlin, işgal ülkeleri tarafından dörde bölündü. Batı ittifakı birleşmeyi önerdiği halde Sovyetler Birliğinin olumsuz yanıtı sonucunda, yeni rejim ve çözüm yolları aranmış, doğu ve batı olarak ikiye bölünen Almanya, komünizm ve kapitalizm çatışmasında Berlin Duvarı sayesinde ikiye ayrıldı. II. Dünya Savaşın’dan hemen sonra yaşanan, Berlin’i ikiye ayıran bu duvar Doğu Almanya kararıyla 12-13 Ağustos 1961’de bir gecede örüldü. Kapitalist batıda “Utanç Duvarı” olarak anılan Berlin Duvarı aynı zamanda Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını da önlemek amacıyla yapılmış olsa da Doğu Almanya’da gerçekleştirilen Sosyalizm, yönetim baskısı, korku ve ekonomik sorunlar halkı bıktırmış ve Batı Almanya’ya kaçışlara sebep olmuştur. En çok zarar gören Bernauer Strasse’de  ev pencereleri doğu kısmına baktığı için insanlar pencerelerden atlayarak Berlin duvarının Batı kısmına geçmişler, bu durumun önüne geçebilmek için bu evlerin önce pencereleri kapatılmıştır.

Berlin

4 Kasım 1989’da ise Doğu Berlin’de yer alan Alexander Meydanı’nda 100 binden fazla kişi toplanmış ve Doğu Almanya tarihinin en büyük protesto gösterisi yapılmıştır. Doğu Alman halkının artan akınları sonucunda Berlin duvarının kaçışları engelleyemediğini fark eden Alman Demokratik Cumhuriyeti geçişlerin serbest olduğunu 9 Kasım 1989’da halka duyurmuştur. Bu duyuruyla birlikte binlerce insan Doğu ve Batı kısmından gelerek birleşmişlerdir. 13 Haziran 1990 yılında duvar yıkımı başlamış ve 1992’de tamamlanmıştır. Böylece 13 Ağustos 1961’de yapımına başlanan ve Batı Berlin’i Doğu Almanya’da ada haline getiren duvar 9 Kasım 1989’da yıkıldı. İki Almanya resmi olarak duvarın yıkılışından 11 ay sonra 3 Ekim 1990’da birleşti.

Almanya, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı

Berlin
muratpaşa escort

Almanya’nın başkenti Berlin’deki törende Almanya, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çekya liderleri de katıldı. Tören, kenti ikiye bölen Berlin Duvarı’nın kalıntılarının bulunduğu Bernauer Strasse’da düzenlendi. Havai fişekler ve ışık gösterileriyle gece, şenliklerle kutlandı. Kutlamalar süresince şehri gezenler, duvar tarihinin anlatıldığı panolardan duvar hakkında bilgi ediniyor, duvar kalıntıları ve kontrol noktalarını görme imkanı buluyor. Duvarı geçmeye çalışırken askerler tarafından vurularak hayatını kaybedenlerin fotoğrafları, Berlin Duvarı Müzesi’nde hazırlanan blokta bulunuyor.

Almanya duvarın yıkılmasından bu yana geçen 30 yılda kıtanın en güçlü ekonomisi ve siyasi unsuru haline geldi. Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 30’uncu yılında, duvar fiziki olarak kalkmış olsa da insanların zihninde duvarların oluştuğu görülüyor. 30 yıl önceki mutluluk Almanya’nın batısında endişe, doğusunda ise “İkinci sınıf Alman vatandaşı” algısını aldı. Almanya’nın batısı ve doğusu arasındaki siyasal ve ekonomik farksa kapanmadı.

 

Yazan: Berfu Işık