Connect with us

GFTVBlog

Kadının Adı Yok – GFTV’den Kitap İncelemeleri

Published

on

Kadının Adı Yok’ ta küçük bir kızın ağzından yaşadığı olayları dinlemeye başlıyoruz öncelikle. Kız, zaman geçtikçe kadının ve erkeğin günümüzde hiç de eşit olmadığını, çok basit konularda bile farklılıkları olduğunu görüyor, kabullenmiyor ve kendince bunun sebeplerini aramaya başlıyor. Adı olmayan, özgürlüğünün peşinden giden, hakkı için savaşan bir kadının çocukluğunda; gençliğinde ve yetişkinliğinde yaşadığı, her yaştan hemen her kadının başından geçmiş ortak problemleri sorgulayışına, anlamaya çalışmasına şahit oluyoruz. Bu demek oluyor ki günümüzde hâlâ çoğu kadının iş hayatında, ikili ilişkilerinde veya ailesiyle yaşamış olduğu basit olaylara da değinilmiş hikayede. Basit diyorum ama toplumu derinden sarsan, belki de dünyanın en büyük problemlerinin temelini oluşturan türden olaylar bunlar. Yıl 2020 hâlâ bazı konularda farkındalığımız yok, bazı konularda da sadece sözde.

‘’Ben…Tek başıma…Kaç kişiyle savaşacağım böyle?…’’

Duygu Asena

Duygu Asena 1972 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde ‘Şirin’ ismiyle ilk gazete yazısı yayımlandı. Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak bulundu. TRT-2 televizyon kanalında “Ondan Sonra” isimli bir program hazırlayıp sundu. 1978 yılının Aralık ayında,  Türkiye’de yayımlanan ilk kadın dergisi ‘Kadınca’yı kurdu. Kadınca aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk popüler feminist kadın dergisi ve birçok kadına ümit oldu.

1987 yılında ilk kitabını yayımlayarak adını duyurdu. Türkiye’yi şaşırtan kitap kısa sürede çok satanlar arasında yerini aldı. 1988’de, müstehcen bulunmasıyla yasaklanmasının ardından uzun süren dava sonucunda yeniden yayımına izin verildi. Aynı yıl Atıf Yılmaz yönetmenliğinde filme alındı. Kadının Adı Yok, Türkiye’de en çok tartışılan kitaplardan biri olmanın yanı sıra yazarın en kıymetli yapıtı. Her yaştan kadın için de bir başucu kitabı.

üçyol escort

‘‘Masallar, masallar… Pamuk Prensesli, Külkedili masallar… Başında kurdelesi, uzun kirpikleriyle prenslerini bekleyen kızlar… Ve prenseler…

Romanlar, öyküler… Biri kız biri oğlan iki çocuklu aileler… Mutfakta kek pişiren mutlu anneler; evrak çantalı, otomobilli babalar…

Masallar, romanlar… Filmler… Dört duvar arasında mutluluk simgesi kadınlar, donuk bakışlı, gülümsemesiz anneler…

Aynada yüzümü gördüm, bembeyazdı… Gözlerimse koskocaman… hep uyanış, hep uyanışla mı geçecek ömrüm?’’

Duygu Asena, yerel sosyal normların kadınların özerkliğini sert bir şekilde kendi yaşamları boyunca kısıtladığı bir zamanda, Türk kadınlarına ilham kaynağı olarak kabul edildi. Duygu Asena, 2006 yılında aramızdan ayrılmasına rağmen her yaştan kadına günümüzde de kitaplarıyla öncülük etmeye devam ediyor.

Ceren Özdemir, Güleda Cankel, Şule Çet, Şeyma Yıldız, Özgecan Aslan, Emine Bulut, Ebru Aras, Leman Ege, Deniz Gezginci, Zübeyde Duran, A.Ç., Aynur Erke, Irma K, Tuğçe Demiryaran, Seyhan Yüksekova, Zülfiye Yüksekova, Emine Arslan, Füsun Akırmak… Kadının Adı Yok

Diğer kitap yazılarımız için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

 

Yazan: Pelin Güvenir