Connect with us

Kitap

Apartmanlar Kitaplıklara Dönüşüyor!

Published

on

 

rkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) destek verdiği pilot projelerden Kütüphane Şehri Projesi, Ankara’da çocukları kitaplarla buluşturmaya başladı! Kütüp-Anne Platformu tarafından yürütülen projenin en önemli ve eğlenceli faaliyetlerinden biri olan Kütüphane Şehri Kur oyunu için evlere gönderilen okul öncesi ve ilk okuma kitapları, hazırlanan özel posterlerle birlikte sahiplerine ulaşıyor. Okuma kültürüyle mahalle kültürünü pekiştirmeyi amaçlayan ve apartman sakinlerinin birlikte başvurabildiği proje kapsamında, pencerelere asılan posterlerle apartmanlarda her bir hane bir kitap, her bir kat bir raf ve her bir apartman bir kitaplığa dönüşüyor.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından kurulan OKUYAY Platformu, Ankara, İstanbul ve Adana olmak üzere 3 ilden okuma kültürüyle ilgili 4 pilot projeye destek veriyor.

OKUYAY Platformu’ndan hibe almaya hak kazanan, Ankara’dan Kütüp-Anne Platformu’nun Kütüphane Şehri Projesi, apartman ve mahalle ölçeğinde okuma ağının kurulmasına öncülük ediyor.

Projeyle, COVID-19 sürecinin çocuklar üzerindeki etkilerin en aza indirilmesi; okuma kültürünün desteklenmesi; yalnızca çocukların değil, ailelerin de şehrin okuma kültürü altyapısını keşfetmesi; mahalle kültürünün okuma kültürüyle pekiştirilmesi ve çocukların kendilerini bir bütünün parçası olarak hissetmesi amaçlanıyor. 3-6 ve 7-10 yaş grubundaki çocukları ve onlara bakmakla yükümlü yetişkinleri kapsayan proje kitap okuma sıklığını, süresini ve evdeki kitap sayısını arttırmayı hedefliyor.

Kütüphane Şehri Projesi’nin projenin en önemli ve eğlenceli faaliyetlerinden biri olan Kütüphane Şehri Kur oyunu 2,5 aylık yoğun hazırlık süreci sonrasında evlere kitap gönderimiyle geçtiğimiz günlerde başladı. Oyun kapsamında, proje uzmanları tarafından seçilen okul öncesi ve ilk okuma kitaplarından ve 50×70 cm boyutunda posterlerden oluşan 600 set hazırlandı. Posterlerin bir yüzünde kitap kapağı görseli yer alırken, diğer yüzünde BENİM KÜTÜPHANEM başlıklı etkinlik sayfası bulunuyor. Çocukların kitabı daha iyi anlamasını ve anlatmasını sağlayan çalışma posterlerinde, bilmedikleri kelimeleri biriktireceği bir koleksiyon, okuduğu kitapları yazacağı bir çizelge ve “okuma” kavramıyla farklı içeriklerde ilişki kurmasını sağlayacak 21 günlük yönerge tablosu yer alıyor. Kütüphane Şehri Kur oyunu kapsamında kitaplara kavuşan çocukların pencerelerine asacağı posterlerle, apartmanlarda her bir hane bir kitap, her bir kat bir raf ve her bir apartman bir kitaplık olarak görünecek. Şehrin farklı ilçelerinden gelen katılım talepleriyle Ankara sokakları çocuk kitaplarıyla renklenecek, proje kapsamında kaydedilen anılar, #kütüphaneşehri ve #kutupanne etiketleriyle sosyal medyada paylaşılacak.

  Kütüphane Şehri Projesi’nin diğer 2 temel faaliyeti olan Ankara Okuma Kültürü Altyapısı haritalandırma çalışması ve Çocuklarda Okuma Kültürü Farkındalık Programı’nın çalışmaları da devam ediyor.

Projeye dahil olmak için @kutupanne Instagram hesabının profilinde bulunan formu doldurarak kayıt yaptırılabilir ve Kütüp-Anne Platformu internet sayfasından detaylı bilgi edinilebilir.

Projeye destek olmak, dahil olmak ve daha detaylı bilgi almak için:

okuyayplatformu.com/pilot-projeler

kutupanne.com/kutuphanesehri

 

Diğer Haberlerimize Buradan Ulaşabilirsiniz