Connect with us

Kitap

Okuyay’ın Destekleyeceği Projeler, Tanıtıldı!

Published

on

OKUYAY PLATFORMU’NUN ADANA, ANKARA ve İSTANBUL’DA DESTEKLEYECEĞİ PİLOT PROJELER, OKUYAY KONUŞMALARI 8’DE TANITILDI!

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hayata geçirdiği OKUYAY’ın (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) düzenlediği OKUYAY Konuşmaları’nın 8.’si 16 Haziran Salı günü online olarak gerçekleştirildi. 60’ın üzerinde izleyicinin katıldığı “Üç Şehir Dört Proje” başlıklı panelde, Adana, Ankara ve İstanbul’da farklı hedef kitlelere yönelik pilot projelerin yürütücüleri projelerinin amaçlarını, yöntemleri­ni, faaliyetlerini ve uygulama alanlarını anlattılar. Üç farklı şehirde 5 ay boyunca uygulanacak pilot projeler, OKUYAY Platformu’nun en önemli faaliyetleri arasında yer alıyor.

Okuyay'ın Destekleyeceği Projeler, Tanıtıldı !


Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmaya çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Okuyay'ın Destekleyeceği Projeler, Tanıtıldı !


“Üç Şehir Dört Proje” başlıklı online panelde ilk olarak Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Genel Koordinatörü Ebru Şenol, OKUYAY Platformu’nun faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda seçilen ve yürütülen pilot projelerin önemini vurguladı. Şenol, OKUYAY Platformu’nun bu projeler aracılığıyla okuma kültürünü yaygınlaştırmak adına ülkemizde önemli ve kalıcı adımlar atılacağını belirtti. 5 ay boyunca sürdürülecek projelerin en az 10.000 kişiye ulaşmasının hedeflendiğini; projelerin başarılı olması halinde sürdürülebilirlik şanslarının yüksek olduğunu ve projelerin gerek yerel yönetimler gerekse kamu kurumları tarafından sahiplenilmesi durumunda ulaşılacak kitlelerin çarpan etkisiyle büyüyeceğinin altını çizdi. Şenol, seçilen 4 projenin de aynı paydada farklı yöntemler benimsemesinin ve pandemi döneminde dijital platformlar üzerinden yürütülebilecek özelliğe sahip olmalarının da önemli olduğunu ifade etti.

Ebru Şenol’un açılış konuşmasının ardından pilot proje koordinatörleri Cemil Sobacı, Merve Yavuzdemir, Gizem Kıygı ve Nilay Yılmaz projelerini sunumlarını gerçekleştirdiler. Adana’dan Nöbetçi Kütüphane çatısı altında uygulanacak “Süper Okurlar”; Ankara’da Kütüp-Anne platformu çatısı altında uygulanacak “Kütüphane Şehri”; İstanbul’da Şehir Dedektifi inisiyatifi çatısı altında uygulanacak “İstanbul’u Okuyorum” ve yine İstanbul’da Nilay Yılmaz tarafından uygulanacak “Sıradışı Meydan Okumalar” projeleri detaylı olarak anlatıldı.

OKUYAY Platformu pilot projeler aracılığıyla yaptığı çalışmalarda, okuma kültürünün yaygınlaştırılmasının yanı sıra projeyi uygulayan sivil toplum örgütlerinin ve sivil inisiyatiflerin kapasite artırımına destek vermeyi; bu projelerin, diğer sivil toplum örgütlerine de ilham ve güç vermesini ve yerelde bu tür girişimlerin artmasını hedefliyor.

 

OKUYAY Konuşmaları 8: Üç Şehir Dört Proje paneli, OKUYAY Platformu’nun Facebook hesabından izlenebilir.

 

Bilgi için: Okuyay Platformu Web Sitesi                               Facebook                                                                        Instagram                                                                 Twitter


Okuyay'ın Destekleyeceği Projeler, Tanıtıldı !


OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

 

Diğer Haberlerimize Buradan Ulaşabilirsiniz