Connect with us

Kitap

Salgın Günleri İçin Okuma Listesi!

Published

on

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ SÜREÇTE OKUMA LİSTESİ HAZIRLAYANLARA EN GÜZEL ÖNERİ: REŞAT NURİ GÜNTEKİN’İN ÖLÜMSÜZ ESERLERİ

İnkılâp Kitabevi, hem küresel COVID-19 salgını nedeniyle evlerinde kalmaya devam edenler hem de yaz tatili için okuma listesi hazırlayan okurlar için yazarlarının eserlerinden öneriler sunmaya devam ediyor. Cumhuriyet dönemi edebiyatının en önemli yazarlarından Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserleri İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlara ulaşıyor. Güntekin’in Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Acımak, Bir Kadın Düşmanı, Değirmen, Eski Hastalık, Kavak Yelleri, Leyla ile Mecnun ve Son Sığınak kitapları, inkilap kitapevi’nin yanı sıra D&R‘da ve kitapyurdun’da!

 

ÇALIKUŞU

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Okuma Listesi !

Her yaştan insanın rahatlıkla okuyup sevebileceği önemli romanlardan biri olan Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin‘in en yaygın ününü kazandığı ilk romanı. İyi öğrenim görmüş bir İstanbul kızının, Anadolu’nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadığı serüveni anlatan roman, kişilerin duygu dünyalarını, ülke gerçeklerinden soyutlamadan aktarıyor.


YAPRAK DÖKÜMÜ

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Okuma Listesi !

Cumhuriyetin ilanından sonra kendine batılı olarak bakmaya çalışan Türk toplumunun, batılı toplum ve kendi toplumu arasında yaşanan kültür farkını da ortaya koyan roman, bir memur ailesinin bu yeni batılı tarzla karşılaşmasından doğan sorunları, etik değerlerin kayboluşunu ve bu ailenin çöküşünü dramatik fakat gerçekçi bir şekilde ele alıyor.


ACIMAK

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Okuma Listesi !

Reşat Nuri Güntekin Acımak adlı romanında, çalışkan başarılı fakat zaaf gösterenlere karşı acımasız olan Zehra Öğretmen ile babası Mürşit’in bakış açılarından dramatik yaşam öykülerini anlatıyor. Yazar, cumhuriyet öncesinde yeni mezun, idealist genç bir mülkiyelinin iş ve sosyal yaşamdaki çatışmalarını ve uyumsuz ilişkilerini anlatırken, dönemin memuriyet yaşamına, köhne yapısına ait önemli ipuçları da veriyor. Şehirden kasabalara sürüklenirken, ardında birer birer ilkelerini de bırakan genç adam hatalı bir evlilikle korkunç bir sona doğru sürükleniyor. Acı ve sefaletle dolu ortamdan tesadüfle sadece kızı Zehra’yı kurtarabiliyor. Acımak; aile içi ilişkileri ve sorumluluklarını, adeta ders verir gibi gözler önüne seriyor.


BİR KADIN DÜŞMANI

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Okuma Listesi !

Bir Kadın Düşmanı, psikolojik çözümlemeleri, Anadolu’nun gerçeklerini yansıtmadaki ustalık ve içtenliğiyle yoğunlaşan bir roman. Reşat Nuri Güntekin’in, halktan kişileri başarıyla tipleştirdiği roman yıllar yılı, toplumumuzda kadınlara bakışın yanlışlığını ibretle gözler önüne seren bir eser…


DEĞİRMEN

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Okuma Listesi !

Reşat Nuri Güntekin‘in kısa romanlarından biri olan Değirmen’de, bir kasabada yaşanan acı tatlı olaylar, kasabanın ileri gelenlerinin ruh dünyası, Sarıpınar’daki depremin açtığı yaralar ile çıkarcı, entrikacı tiplerin acımasızlığı işleniyor. Bir döneme ışık tutan çarpıcı roman, okurları toplumun gerçekleriyle bir kez daha yüzleştiriyor.


ESKİ HASTALIK

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Okuma Listesi !

Reşat Nuri Güntekin‘in en ustalıklı romanlarından biri olan Eski Hastalık, aşk, tutku, sadakat, vefa kavramları çevresinde dönen, çok iyi kurgulanmış, güçlü ve zengin roman kişilikleriyle çarpıcı bir eser. İstanbul’da, başka bir erkekle birlikte geçirdiği trafik kazasından sonra, genç kadın, kocasıyla birlikte yine taşraya doğru yola çıkar…


KAVAK YELLERİ

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Listesi !

Reşat Nuri Güntekin bu uzun soluklu romanında, anıların hüzün ve sevinç dolu rüzgarında geçip giden yılları anlatıyor. Roman ülkemiz insanlarının iç dünyasını, Anadolu gerçeklerini, toplumun durumunu, acı tatlı birçok olayla, aşk, acı, ayrılık ve dostlukla birlikte okurlara aktarıyor.


LEYLA ile MECNUN

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Listesi !

Reşat Nuri Güntekin’in birçok hikâyesinin toplandığı kitap, insanların gönül dünyalarının zenginliğini, aşkın, sevginin ve dostluğun bütün renklerini ustalıkla sergiliyor. Mektuplar, anılar ve gerçeklerin başarıyla dile getirildiği kitapta ayrıca birkaç küçük oyun da yer alıyor.


SON SIĞINAK

İçinde Bulunduğumuz Süreçte Listesi !

Reşat Nuri Güntekin’in son eseri olan Sığınak’ta, çocukluk günlerinin unutulmaz anıları, yolculuklar, umutsuz aşklar, yaşanan acılar, kaçırılmış mutluluklar ve ilginç olaylar yer alıyor. Yazarın, özellikle tiyatro sevgisiyle dolu geçen yılları ustalıkla sergilediği kitap, okurları bir tiyatro grubuyla birlikte oradan oraya dolaştırıyor.

 

Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Acımak, Bir Kadın Düşmanı, Değirmen, Eski Hastalık, Kavak Yelleri, Leyla ile Mecnun ve Son Sığınak adlı romanları, İnkılâp Kitabevi etiketiyle inkilap kitapevi, D&R ve kitapyurdu internet sitelerinde!

 

Diğer Haberlerimize Buradan Ulaşabilirsiniz