Connect with us

GFTVBlog

Sanat Başkaldırır – GFTV’den Kitap İncelemeleri

Published

on

Sanat Başkaldırır

Sanat BaşkaldırırJeanette Winterson, Sanat Başkaldırır’da bize edebiyatı anlatmakla kalmıyor adeta bizimle sohbet ediyor ve kendi sanat felsefesini anlamamıza yardımcı oluyor. Winterson henüz çok gençken ve bir yandan eğitimini devam ettirirken evinden ayrılıp küçük bir arabada yaşamaya başlamış. Oxford Üniversitesi İngilizce bölümünü bitirmiş ve bir süre tiyatro alanında çalışmış. Winterson kendini ,Sanat Başkaldırır’da da dikkatinizi çekecektir, lezbiyen olarak tanımlıyor.

1985’te En İyi İlk Roman dalında Whitbread Ödülü’nü alan Tek Meyve Portakal Değildir aynı zamanda yayımlanan ilk romanı. Çocuk kitapları, romanlar, öyküler, denemeler, senaryolar ve bir anı kitabı yazdı. Aynı zamanda John Llewellyn Rhys Ödülü’ne, E.M. Forster Ödülü’ne ve Cannes Film Festivali’nde Gümüş Ödül’e layık görüldü. 2006 yılında Britanya Kraliyet Onur Nişanı verildi.

‘Sanatı satın alınabilir, izah edilebilir, katı kurallara oturtulabilir kılan toplumsal, ekonomik ve ticari dinamikler kimin umurunda? İlham perisine kulak asmayan “sanatçılarla”, erkek egemen dile hizmet eden “kalemlerle” niçin vakit kaybedelim ki?’

Sanat Başkaldırır, bize sanatın her dalını detaylıca düşünme fırsatı sunuyor. Winterson; yer yer Virginia Woolf, Gertrude Stein gibi çok kıymetli yazarlara değinmiş, onlar hakkında uzunca paragraflar yazmış. Bunların yanında kendi fikirleri, kişisel hayatı hakkında da cesurca bilgi vermekten kaçınmamış. Dünyanın sanat anlayışını eleştiriyor, doğru bildiklerimizden şüphe duymamızı sağlıyor hatta bazen tamamen yanlış olduğuna bizi inandırıyor. Kitabı okuduğunuzda sanata; edebiyata, resme, müziğe olan ilginizi yeni baştan gözden geçirebilirsiniz ve bir an önce yazarla ilgili daha fazla bilgi edinmek, diğer kitaplarını da incelemek isteyebilirsiniz.

‘Bizim çağımız yargıda bulunmak, hatta önyargılar edinmek konusunda çok acelecidir; belki sanatın bir daha asla ağzını açamaması için gösterilen kararlı gayretin bir yönü de budur.’

 

Yazan: Pelin Güvenir