Connect with us

GFTVBlog

Tanrı Çocuğu Korusun – GFTV’den Kitap İncelemeleri

Published

on

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Afrika kökenli Amerikalı yazar Toni Morrison’ın 11. ve son romanı Tanrı Çocuğu Korusun ya da yazar tarafından tercih edilen orijinal başlığıyla Çocukların Gazabı, God Help the Child ismiyle ilk kez 2015 yılının Nisan ayında yayımlandı. Morrison bu kitabında eritme potası ve çok kültürlülük gibi asimilasyon politikalarıyla Amerikanlaştırılmış yeni siyahi kuşağın psikolojisini irdeliyor ve insanın hikayesine çocukluğun ne şekilde yön verdiğini ve travmaların bazen onulmaz yaralara dönüşürken, bazen de kişi için nasıl sıçrama tahtası olabildiğini mercek altına alıyor.

Tanrı Çocuğu Korusun

Toni Morrison

Doğduğu andan itibaren teninin siyahlığı yüzünden ebeveynleri dahi ondan utanan Lula Ann babası tarafından henüz bebekken terk ediliyor. Annesi Sweetness ise bu durumdan hep Lula Ann’i suçlu tutuyor.

Sweetness kızının teninin ondan daha koyu olmasından o kadar endişeli ki Lula Ann’in kendisine ‘anne’ demesine bile izin vermiyor. Zaten o fazla kalın dudakları ve maviye çalan kuzguni siyah gözleriyle yeterince insanların kafasını karıştırıyor, üstüne bir de Sweetness’a anne mi diyecek? Lula Ann liseyi bitirir bitirmez kendi deyimiyle o aptal isminden kurtularak Ann Bride oluyor. Bride sadece beyaz giyinerek teninin rengini özellikle öne çıkaran çok başarılı ve zengin bir kadın artık. ‘Sen benim istediğim gibi bir kadın değilsin’ sözüyle sevgilisi Booker tarafından terk edilen Bride, bir varoluş buhranına kapılarak aşkın peşinde gerçek benliğinin izini sürmesine yol açıyor.

Bana göre Tanrı Çocuğu Korusun için bir diğer etkileyici kısım alışık olduğumuzun aksine, olayları her karakterinden gözünden ayrı ayrı okuyabiliyor oluşumuz. Morrison bize aynı durumu farklı karakterlerin gözünden izleme fırsatı sunuyor. Yazar gerek değindiği konularla gerek anlatış şekliyle okuyucuyu kendine çekiyor ve vermek istediği toplumsal mesajları her eserinde ısrarla tekrarlamakta. Kitabı okuduğunuzda yazarın anlatmaya çalıştıklarını, Afro-Amerikan edebiyatına katkılarını biraz daha irdelemek isterseniz; Morrison’a Pulitzer Kurgu Ödülü’nü kazandıran kitabı ‘Sevilen’i, yayımlandığından bu yana ırkçılık ve aile içi şiddet alanında referans kitaplardan biri olmuş ‘En Mavi Göz’ kitabını ve toplumun hor görülmüş, ötekileştirilmiş kesimlerinin yakın tarihine tanıklık eden modern klasiklerden ‘Süleyman’ın Şarkısı’nı ve tabii diğer kitaplarını da inceleyebilirsiniz.

Diğer kitap yazılarımız için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

 

Yazan: Pelin Güvenir