Connect with us

GFTVBlog

Veba – GFTV’den Kitap İncelemeleri

Published

on

Evlerimizden çıkmamamız gereken bu günlerde hem bizlerin başından geçen korona virüs tarzı salgın bir hastalığı elen alan, hem de bizlere insanların kabul etmediği kötü yanlarını gösteren dahası salgın sürecinin devamıyla karantina altındaki bölgelerde insanların yaşantılarının, hareketlerinin nasıl değiştiğini çok sürükleyici bir dille ele almış olan; 1957 Nobel Edebiyat Ödülüne sahip ‘Veba’ adlı eser, Cezayir asıllı Fransız yazar Albert Camus tarafından 1947 yılında kaleme alınmıştır. Eser 1900’lü yıllarda Fransız himayesi altındaki Cezayir’in Oran kentinde farelerin kanalizasyonlarda ve sokaklarda topluca ölümlerinden sonra kentte başlayan sıralı ölümleri ve ortaya çıkan salgın hastalığı ele alıyor.

Veba

” Veba sözcüğü ilk kez ağza alınıyordu… dünyada savaşlar kadar vebalar da meydana gelmiştir. vebalar da savaşlar da insanı hazırlıksız yakalar. bir savaş patladığında insanlar ‘uzun sürmez bu, çok aptalca!’ derler ve kuşkusuz bir savaş çok aptalcadır, ancak bu onun uzun sürmesini engellemez. budalalık hep direnir, insan hep kendini düşünmese bunun farkına varabilirdi. bu açıdan burada oturanlar da herkes gibiydi. kendilerini düşünüyorlardı. bir başka deyişle hümanisttiler; felaketlere inanmıyorlardı. felaket insana yakışmaz, onun için felaket gerçek dışıdır, geçip gidecek kötü bir rüyadır, denir. ancak her zaman da geçip gitmez, kötü rüyalar arasında insanlar geçip gider ve önlemlerini almadığından başta hümanistler gider… yurttaşlarımız da kendilerini özgür sanıyorlardı, oysa felaketler oldukça kimse asla özgür olamayacak. ”

İkinci Dünya Savaşı sonrasında yazılan eser,  başlangıç kısmından da anlayacağınız gibi insanlar ve veba üzerinden bir değerlendirmenin ötesinde, çağın durumunu özetlenmiştir. Modern dünyada insanın psikolojisini ele alır. Karamsar yaklaşır insana, rahatsız edici derecede insanın kötülüğünü, zayıflığını, bencilliğini anlatır. Zaten amaç budur. Ancak insanın bu değersiz taraflarının yanı sıra Dr. Rieux karakteri insanın bu değersiz taraflarına karşı direnişi temsil eder. Dr. Rieux ile başkaldırısını ve veba gerçeğini (insanın kötülüğünü, zayıflığını, bencilliğini) olduğu gibi kabul edip işini yapmak olarak belirtir. öylece vebaya karşı gerekli önlemler alınabilecek ve hastalık durdurulacaktır.

Sitemizdeki diğer kitap yazılarına buradan ulaşabalirsiniz.

 

Yazan: Şevket Coşkun