GFTVBlog
Işığın Aşığı Bir Sanatçı: Henri Matisse
“Renklerle oynamaya başladım. Renk araştırmalarına girişmek düşüncesi bana resim sanatını öğrenirken değil de dışarıdan, doğanın kendisinden, doğanın ışığından geldi.”
Her şeyden çok sessizliğin, dünyanın kuramlarını yok etmeden sanatın izleyiciyi zorlamasının ve bir sığınağın peşinden koşan sanatçı: Henri Matisse
1904 yılında Saint – Tropez’de Signac ve Cross ile tanıştı. Bu iki ressam “puantilizm (divisionisme)” akımının kuramcılarıydı. Matisse “Divisionisme”i tanımlarken bütün resimlerin hep aynı etkiyi taşıdıklarını, biraz pembe, biraz mavi, biraz yeşil, olanakların sınırlılığından dolayı kendini rahatça veremediğini söyler.
“Karşıtlarla güçlendirdiğimi sandığım üstün renklerim tıpkı bu renkler gibi önemsediğim aynı karşıtlar tarafından bozuluyordu. Beni basit tonlarla resim yapmağa yöneltti bu.”
Sonrasında Fransada ortaya çıkan akımın lideri olarak, “fovizm (fauvisme)” akımını benimsedi. Henri Matisse, hukuk eğitimi aldığı dönemde geçirdiği rahatsızlıktan sonra, iyileşme sürecinde resim yapmaya yöneliyor. İzlenimci eğilimler göstermesine karşı Andre Derain ile arkadaşlığı, Matisse’i dışavurumculuğa yönlendiriyor. Rengin duygu ve deneyselliği etkisinde Matisse, primitif öğelerle ilgilenerek, sanatında kendi üslübünü yaratıyor.
Fovist akımını sürdüren sanatçılar, anti-naturalist renk kullanımıyla, detaycı bir anlayış yerine kaba fırça darbeleriyle resimde deformasyona giderek ekspresyonist eğilimleri Salon d’Automne’de sergilediler. Resimler, öznenin doğal renkleriyle ilgili olmadan uyumsuz renkleri ve vahşi duyguları dile getirecek şekilde hazırlanmıştı. Matisse, sergiye Şapkalı Kadın ve Açık Pencere tablolarıyla katıldı. Fovizm akımı, resimsel mekanı vurgulamak istercesine doku ve rengin ön planda olduğu bir anlayış olarak nitelendirilir.
“Ben duygularımla çalışırım. Kafamda tasarlar, bunu uygulamak isterim. Çok zaman aynı tasarı üzerinde birçok defalar çalışırım Ama varmak istediğim sonucu bilirim.”
Yazar: Berfu Işık
Diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.